Divan-hoyrat farkından hareketle Elazığ-Harput yöresi müziğinde isimlendirme hatası olduğu düşünülen 5 eser üzerinde edebi ve müzikal açıdan inceleme
Literary and musical research on 5 works from Elaziğ-Harput region which are considered to have denotation mistakes in their music with reference to divan-hoyrat difference
  1. Tez No: 342425
  2. Yazar: OKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun Hava, Divan, Hoyrat, Unmetered Songs, Divan, Hoyrat
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Türk Halk Müziği genel anlamda iki ana başlık altında incelenmektedir. Bu iki ana başlıktan birincisi: Kırık havalar ve ikincisi de: Uzun havalardır. Uzun havalar, Türk Halk Müziği içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Yörelere göre değişen uzun hava çeşitleri vardır.Bu yüksek lisans tezinde uzun hava çeşitlerinden sadece divan ve hoyrat türleri incelenmiştir. Bu inceleme için divan ve hoyrat hakkında yazılmış kaynaklar bulunarak incelenmiş ve bu konuda yetkin olan hocaların divan ve hoyrat hakkında vermiş oldukları bilgiler ve tanımlamalar, 2. Bölümde alt başlıklar halinde sunulmuştur. Bu bilgiler ışığında divan ve hoyrat kavramları netleştirilerek ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır.Divan ve hoyratın kolaylıkla anlaşılabilmesi için 3. Bölümde toplam olarak 20 eser, edebi ve müzikal açılardan, yapısal olarak incelenmiş ve bu eserlerin notaları Ekler bölümünde sunulmuştur. İncelenen bu 20 eserin yalnızca 5 tanesinde isimlendirme hatası olduğu düşünülmekle birlikte, diğer 15 eser de, isimlendirme sorunu olduğu düşünülen bu 5 eserin durumunu aydınlatabilmek için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Music is analysed under two main topics. First of these two main topics is: Broken modes and the second is: Unmetered modes. Unmetered songs occupy an important place in Turkish Folk Music. There are unmetered songs changing from region to region.In this post-graduate thesis, from unmetered folk songs only the divan and hoyrat types are analysed. For this thesis, written sources about divan and hoyrat have been found and studied along with information and description about divan and hoyrat given by teachers authorized on this subject are presented as sub-titles in 2nd Section. In the light of these information concepts of divan and hoyrat are clarified and set forth comprehensively.In order to make divan and hoyrat more intelligible, 20 works have been analysed structurally in terms of literature and music In the 3rd Section and musical notes of these works have been presented in Appendix. Only in 5 of the 20 works analysed is thought to have denotation mistakes and other 15 have been used in an attempt to illuminate the situation of these 5 works which are thought to have denotation mistakes.