Osmanlı'da sosyal hayat modernleşmesinin giyim kuşama etkisi
The impact of social modernization on Ottoman dress code (ATTIRE)
  1. Tez No: 342436
  2. Yazar: SÜMEYRA MERVE İLBAK
  3. Danışmanlar: PROF. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, kadın, modernleşme, giyim kuşam, Osmanlı basını, Batılılaşma, Ottoman, Woman, Modernism, Dress, Ottoman Press, Westernize
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Osmanlı toplumu tarihsel akış içerisinde geçirdiği evreler doğrultusunda tüm toplumu etkileyen bir takım değişiklikler yaşamıştır. Osmanlı'da savaşlar, ekonomik bunalımlar ve siyasi değişikliklerin dışında, tüm toplumu etkileyen en kapsamlı oluşum, toplumun modernleşme hareketidir. Modernleşme doğrultusunda toplumun tüm tabaklarında siyasi, ekonomik ve sosyal yenilikler yaşanmıştır. Bu yeniliklerin saraylılar ve halk üzerinde yaptığı değişikliklerin, giyim kuşama olan etkisi kronolojik ve sosyolojik açıdan ele alınarak modernleşmenin etkisi ortaya konmuştur. Bu değişiklikler üzerinde Avrupa kültürü ve modanın Osmanlı giyim kuşamı üzerindeki etkisi ve modernleşmenin Osmanlı din algısı üzerinde ortaya koyduğu yeniliklerin siyasi ve sosyal sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the phases of historical course the Ottoman Society as a whole experienced some changes. Apart from wars, economic crisis and political fluctuations the most extensive development in Ottoman Empire was the society?s modernization movement. In line with modernization there had been political, economic and social innovations in every sphere of society.In order to reveal the effects of modernization, the cause of these innovations on the public and the palace residents and the impact of changes on their dress codes had been evaluated through the chronological and sosyological aspects.Moreover, the political and social outcome of the influences of European culture and fashion over the Ottoman dress code and the effects of innovations through modernization upon the religious perception of Ottomans has been analyzed in this study.