W.A. Mozart'ın Alman Singspiel türünde bestelediği Saraydan Kız Kaçırma Operası'ndaki Türk Müziği motiflerinin ve Alla Turca stilinin incelenmesi
Analysisi of Alla Turca style and Turkish Music motifs in the Seraglio Opera which was composed as German Singspiel species by W.A. Mozart
  1. Tez No: 342446
  2. Yazar: HİLAL GÜR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. NİLGÜN ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mozart, Die Entführung aus dem Serail, Singspiel, Alla Turca, Türk Müziği, Mozart, Die Entführung aus dem Serail, Singspiel, Alla Turca, Türk Müziği
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Klasik müziğin yanı sıra opera alanında da dünyanın en büyük bestecilerinden biri olarak kabul edilen W. A. Mozart'ın Türkleri konu alan ünlü yapıtı Saraydan Kız Kaçırma Operası ilk kez 1782 yılında Viyana'da sahnelenmiştir. Gottlieb Stephanie'nin metnini yazdığı opera, Türk enstrümanları ve müziğinden büyük etkiler taşımaktadır. Osmanlı ordularının II. Viyana Kuşatmasında bozguna uğraması ile Avrupalılar tarafından tehdit edici olarak algılanan düşman, merak konusu olmuştur. Avrupa'da moda olan Alla Turca akımının etkisi ile Türk kültürünü, enstrümanlarını ve müziğini yakından tanıma fırsatı bulan Mozart'ın, özellikle Mehter Müziği'nden etkilendiği ve Milli Alman Operası'nın ilk mükemmel eseri sayılmakla tarihi bir değer taşıdığını gözlemlediğimiz Saraydan Kız Kaçırma Operası'nda, bu etkileri yansıttığı anlaşılmaktadır.Mozart'ın, metnin dramatik kuruluşunda müziği büyük bir incelikle kullanması alması ve diyalogları müziğin arasına ustalıkla yerleştirmesi opera sanatında ne denli büyük bir usta olduğunu gözler önüne sermektedir.Tez çalışması kapsamında Mozart'ın yaşadığı dönem, hayatı, operaları Singspiel türü, libretto yazarlarının hayatları, Klasik dönem de Türk Müziği'nin Avrupa'ya etkileri, Mozart'ın Alla Turca stili ve konu hakkındaki bilgiler toplanıp, derlenerek yazılmıştır.Bu çalışmada, Mozart'ın, `Die Entführung aus dem Serail ? Saraydan Kız Kaçırma' Operası'nın bölümleri ezgisel, ritimsel ve duyumsal olarak incelenerek, Mozart'ın Alla Turca stili ve Türk Müziği motiflerini nasıl işlediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
W.A. Mozart is regarded as one of the world?s most famous opera and classical music composers. Mozart?s famous work of ?Abduction from Seraglio? composing the Turks was staged in 1782 in Vienna for the first time. When the Ottoman Army was defeated at the 2. Siege of Vienna, the enemy that was perceived as threatening by the Europeans had become a topic of curiosity. With the effect of the flow of Alla Turca fashion in Europe, Mozart had the opportunity to become familiar with Turkish culture, music and instruments, particulary having the sounds of Jenissary Music and being the first great work of German National Opera, it is understood that the Seraglio opera reflects these effects.Taking a great finesse to the fore in establishing of the dramatic text and skilfully placing the dialogues within the music, reveals how much of a great master Mozart is.In this thesis, from the time of Mozart?s life to the operas Singspiel type, the lives of the authors of the libretto, the effects of Turkish Music from the classical period in Europe and Mozart?s Alla Turca style and all the information about the subject was gathered and written in detail.In this study, Mozart?s ?Die Entfuhrung aus dem Serail? ? ?The Abduction From The Seraglio? opera?s sections were examined, in rhytmic, melodic and sensory terms and how Mozart committed to Alla Turca style and Turkish Music motifs are shown.