İlkokul öğrencileri için matematik dersi sayılar öğrenme alanında başarı testi geliştirilmesi
Development of achievement tests in the number domain of mathematics course for elementary school students
  1. Tez No: 342475
  2. Yazar: ESRA FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN OLKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Test Geliştirme, Başarı Testi, Mathematics education, test development, achievement test
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin matematik dersi sayılar öğrenme alanındaki başarı düzeylerini belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir başarı testleri geliştirilmesidir. Bu amaçla, öncelikle 1-4. sınıf matematik dersi öğretim programında bulunan kazanımlar incelenerek ölçülecek kritik kazanımlar belirlenmiş, daha sonra kritik kazanımlar için sorular yazılarak hazırlanan deneme formları ön uygulama ve uzman görüşleri ile düzenlenmiş ve her sınıf düzeyindeki testin yaklaşık 300 öğrenci ile pilot uygulaması yapılmıştır. Araştırmaya, İstanbul ilinde farklı sosyoekonomik düzeylerdeki 3 ilçede bulunan 6 ilköğretim okulundan toplam 1351 öğrenci katılmıştır. Testlerin pilot uygulamalarından elde edilen veriler üzerinden geçerlik, güvenirlik ve madde analizleri yapılmıştır. Testlerin kapsam geçerliklerinin sağlanmasında hem kritik kazanımların belirlenmesi, hem de soruların yazılması aşamalarında uzman görüşlerine başvurulmuş; ayrıca belirtke tabloları hazırlanmıştır. Yapı geçerliği analizinde, testlerin uygulandığı sınıf düzeyleri arasındaki puan ortalamaları farklılığı için Mann Whitney-U, ilçeler arasındaki puan ortalamaları farklılığı için ise Kruskal Wallis veya ANOVA istatistikleri uygulanmıştır. Ölçüt dayanaklı geçerlik analizi için, öğrencilerin öğretmenlerinden alınan görüşler ile testlerden aldıkları puanlar arasındaki korelasyon hesaplanmıştır. Testlerin güvenirliği KR-20 güvenirlik katsayısı ile belirlenmiştir. Testlerin son formuna seçilecek maddelerin belirlenmesi için maddelere ait güçlük ve ayırıcılık indeksleri hesaplanmış, madde istatistikleri değerlendirilerek güçlük ve ayırıcılık indeksleri açısından testlere konulmaya uygun olan nitelikli maddelerin seçilmesiyle testler son haline getirilmiştir. Bulgular, testlerin sınıf düzeyleri ve ilçeler arasında beklenen yöndeki farkları ortaya çıkardığını, öğretmen görüşleri ile öğrencilerin test puanları arasındaki korelasyon katsayılarının 1-4. sınıf testleri için sırasıyla 0,79, 0,75, 0,82 ve 0,76 olduğunu göstermektedir. KR-20 güvenirlik katsayıları 1-4. sınıf testleri için sırasıyla 0,80, 0,92, 0,93 ve 0,95 bulunmuştur. Testlerin hesaplanan ortalama güçlük değerleri 1-4. sınıflar için sırasıyla 0,79, 0,74, 0,69 ve 0,59 bulunmuştur. Maddelere ait güçlük ve ayırıcılık indeksleri değerlendirilerek mümkün olduğunca orta güçlükte ve yüksek ayırıcılığa sahip maddelerin seçilmesiyle testler son haline getirilmiştir. Testlerin son formları 1-4. sınıflar için sırasıyla 13, 15, 16 ve 24 maddeden oluşmaktadır. Sonuç olarak ilkokul 1-4. sınıf matematik dersi sayılar öğrenme alanındaki kazanımlar çerçevesinde yeterli düzeyde geçerli ve güvenilir başarı testleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to develop achievement tests in the number domain of mathematics course for elementary school students. With this purpose, first, by examining the objectives in the 1-4th classes mathematics curricula, critical objectives to be measured have been identified. Then, by composing items for these critical objectives, trial forms of the tests have been prepared and edited by pre-application results and views of experts. Pilot applications of the tests for each grade have been conducted with about 300 students. In total, 1351 students from 6 schools in 3 districts with different socioeconomic status in İstanbul have been participated in the study. On the data gathered in pilot applications of the tests, validity, reliability and item statistics have been conducted. To provide content validity of the tests, views of experts have been asked both in the processes of identification of critical gains and composition of items. Moreover, tables of specifications have been prepared for each test. In the analysis of construct validity, Mann Whitney-U test has been applied for the difference between class levels and Kruskal Wallis or ANOVA tests has been applied for the difference between different districts. For the analysis criterion referenced validity, correlations have been calculated between teachers? evaluation points and test scores of students. Reliability of the tests has been determined by KR-20 reliability coefficient. Calculating item difficulty and discrimination power indexes and by evaluating these indexes, those items which are qualified enough to be put in the final forms of the tests have been selected. Findings have shown that tests can reveal the expected differences between class levels and different districts and that correlation coefficients between teachers? evaluation points and test scores of students for the 1-4th class tests are 0,79, 0,75, 0,82 and 0,76, respectively. KR-20 reliability coefficients for the 1-4th class tests have found as 0,80, 0,92, 0,93 and 0,95, respectively. Mean difficulty of the 1-4th class tests have been calculated as 0,79, 0,74, 0,69 and 0,59, respectively. By evaluating difficulty and discrimination power indexes and selecting those items with medium difficulty and high discrimination power, tests have been put in the final forms. Final forms of the1-4th class tests have consisted of 13, 15, 16 and 24 items, respectively. In conclusion, sufficiently valid and reliable achievement tests have been constructed in the framework of the objectives in the number domain of mathematics curricula for 1-4th classes.