İlkokul 4. sınıf matematik dersinde öğrencilerin sayılar ve işlemler öğrenme alanında yaptıkları hataların giderilmesinde etkin öğrenme modelinin kullanımı
The use of effective learning model to improve the mistakes made by students in the field of learning numbers and operations in primary school 4th grade mathematics course
  1. Tez No: 828294
  2. Yazar: VEYSEL GÖÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE AYSIN ŞENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Sayılar Ve İşlemler, Hata, Etkin Öğrenme, İlkokul, Mathematics, Numbers And Operations, Error, Active Learning, Primary School
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 379
Özet
Araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersinde sayılar ve işlemler öğrenme alanında yaptıkları hataların etkin öğrenme modeli uygulamaları ile giderilmesi amaçlanmaktadır. Nitel yaklaşımla desenlenen bu çalışmada öğretim deneyi modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yolu ile seçilen 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ilkokul dördüncü sınıfta öğrenim gören on iki öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada ölçüt örneklemenin doğası gereği öğrencilerin araştırma sürecine dâhil edilmesi için çeşitli ölçütler belirlenmiştir. Bu ölçütler, katılımcının ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi olması, çeşitli nedenlerle sürekli devamsızlık yapmamış olması, başarı testindeki sorulardan biri veya birkaçına yanlış cevap vermesi şeklindedir. Bu ölçütleri karşılayan 12 öğrenci araştırma sürecine dâhil edilmiştir. Bir yarıyıl devam eden çalışmanın verileri hata belirleme testi, etkin öğrenme teknikleri ile yapılan uygulamalar sırasında yapılan ölçme-değerlendirme etkinlikleri ile öğrencilerin matematik defterlerinden toplanan dokümanlar, hata kayıt formu, klinik görüşme formları, yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Farklı veri toplama araçlarından elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada öğrencilerin ön klinik görüşmelerde belirlenen hataların birinci öğretim seansları sonrasında yapılan ara klinik görüşmelerde azaldığı, ikinci öğretim seansları sonrasında yapılan son klinik görüşmelerde ise dikkatsizlikten kaynaklı hatalar haricinde yapılan hataların giderildiği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada katılımcı öğrencilerin etkin öğrenme modeli temelinde tasarlanan etkinliklerden memnuniyet duydukları, etkinliklerin eğlenceli ve zevkli olduğunu bildirdikleri, sorgulayıcı bir şekilde sorulara yanıt verdikleri belirlenmiştir. Uygulama yapılan sınıfın öğretmeni ile yapılan görüşmeler sonucunda, yapılan etkin öğrenme modeli temelindeki etkinlikler konusunda öğretmenin de öğrencilerle paralel görüşte olduğu ve bu çalışmaların diğer derslerin öğrenme-öğretme süreçlerine olumlu yönde etki ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, it is aimed to eliminate the mistakes made by primary school fourth grade students in the field of learning numbers and operations in mathematics lessons, with effective learning model applications. In this study, which was designed with a qualitative approach, the teaching experiment model was used. The study group of the research consists of twelve students studying in the fourth grade of primary school in the 2022-2023 academic year chosen by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. Due to the nature of criterion sampling model in the study, various criteria were determined to include students in the research process. These criteria are that the participant is a 4th grade student in primary school, hasn't been absent constantly for various reasons and has given an incorrect answer to one or more of the questions in the achievement test. 12 students who met these criteria were included in the research process. The data of the study, which lasted for one semester, were collected by error-recognition test, the documents of the measurement-evaluation activities carried out during the practices with active learning techniques, the documents taken from the students' math notebooks, the error registration form, the clinical interview forms and semi-structured interview forms. Data obtained from different data collection tools were analyzed using content analysis technique. In the study, it was found that the errors determined in the pre-clinical interviews decreased in the interim clinical interviews made after the first teaching sessions and the errors made except for the mistakes caused by carelessness were eliminated in the last clinical interviews after the second teaching sessions. In addition, in the research, it was determined that the participant students were satisfied with the activities designed on the basis of the active learning model; they reported that the activities were fun and enjoyable, and they answered the questions in an inquisitive way. As a result of the interviews with the teacher of the classroom in which the application was made, it was concluded that the teacher had parallel views with the students about the activities based on the active learning model and they carried out a possitive effect on the teaching and learning processes in the students' other lessons.