Terör örgütü PKK'nın din algısı ve Abdullah Öcalan'ın din söylemi
Religious perceptive of PKK terrorist organisation and the religious statements of Abdullah Öcalan
  1. Tez No: 342499
  2. Yazar: KAAN ÖZYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SALİH AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: PKK, Abdullah Öcalan, Din, slamiyet, Zerdü?tlük, PKK, Abdullah Ocalan, Religion, Islam, Zoroastrianism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Marksist-Leninist ideolojiyi esas alarak kurulan PKK terör örgütünün, kendi meşruiyeti ve kitle desteğini artırabilmek amacıyla her yolu denediği ve dini argümanları kullandıkları bilinmektedir. PKK kuruluşundan itibaren bütün ideolojik eğitim temelini materyalist bir felsefe temelinde oluşturmuş ve tüm konuları bu çerçevede yorumlamıştır. Bölücü örgüt zaman zaman diğer sol örgütleri dahi Marksizm?in gereklerini yeterince yerine getirememekle suçlarken, Sovyetler Birliği?nin yıkılışından sonra da sosyalizmin tek savunucusu olduğunu tüm yapılarına işlemiştir. Ancak Marksizm?in ?Din afyondur? felsefesini temel alan ideolojik söylemleri yıllarca kullanan terör örgütünün günlük pratik faaliyetlerine göre değişik hamleler belirledikleri bilinmektedir.Bununla birlikte İslamiyet özelinde din olgusu, Kürtler için birliktelik saiklenmelerinin başında gelmektedir. Tarihsel süreç içerisinde Şark bölgeleri, dinlerin ortaya çıktığı ve din ekseninde mücadelelerin yaşandığı bir bölge olma özelliği göstermiştir. Buna paralel olarak, din, bölge insanının birincil tutunum öğeleri arasında her zaman başı çekmiştir.Kürtler açısından sosyal bir gerçeklik olan İslamiyet?in PKK tarafından tehdit olarak görülmesi, sosyal tabanda örgüte karşı bir tepkinin oluşmasına yol açmıştır. Bu durum örgüt-toplum ilişkilerinde algı çatışmasının ve uyuşmaz amaçların oluşmasına zemin oluşturmuştur. PKK Marksist bir ideoloji ile şark bölgelerinde amaçlarını tesis etmeye çalışırken, toplum ile yaşadığı bu algı çatışmasını aşabilmek amacıyla din konusunda strateji değişikliğine gitmiştir. Yeni stratejisinde PKK, dini veya İslamiyet?i araçsal bir öğe olarak kullanmaya çalıştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that PKK terrorist organization, which is based on Marxist-Leninist ideology, tries every way and uses religious arguments to increase its legitimacy and public support. PKK sees the world and analyses the events from the perspective of materialist philosophy, as its ideology is founded on that philosophy. PKK accuses other leftist groups of ignoring the Marxism and claims that it is the only true representative of socialism after the collapse of the Soviet empire.Although PKK openly calls religion as `opium?, it turns to it when necessary and religious expressions have been used to keep the unity of its members. It is well known that in the historical process, religion played a major role in the Eastern part of Anatolia and religion is still the primary concern of the people of this region. The fact that PKK considers Islam as a threat has caused Kurdish public to develop a response against the terrorist organization. This has caused conflicts of perception and purposes in the relations between the terrorist organization and the public. In order to overcome this, PKK has changed its strategy of religion. In its new strategy, PKK employs religious terms, and Islam as a tool in order to be able to pursue its aims in the region.