Determination of effects of climatic and hydrological changes of lake Çubuk (Bolu, Turkey) on Ostracoda (Crustacea) species and limnoecological structure
Çubuk gölünün (Bolu, Türkiye) iklimsel ve hidrolojik değişimlerinin Ostrakoda (Crustacea) türleri ve limnoekolojik yapı üzerine etkilerinin belirlenmesi
- Tez No: 342502
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN KÜLKÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ostrakoda, dimiktik, mesotrofik, Piper Diagram, Çubuk Gölü, Bolu, Ostracoda, dimictic, mesotrophic, Piper Diagram, Lake Çubuk, Bolu
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma boyunca, Çubuk Gölü?ndeki (Göynük, Bolu, Türkiye) toplam 11 istasyondan (5 littoral ve 6 vertikal) Temmuz 2008 ve Kasım 2010 tarihleri arasında örnekleme yapılmıştır. Toplam 10 cinse ait, 17 tür (Candona neglecta, C. candida, C. sanociensis, C. weltneri, Pseudocandona albicans, P. eremita, P. semicognita, P. sucki, Fabaeformiscandona brevicornis, F. japonica, Physocypria kraepelini, Cypria ophtalmica, Ilyocypris gibba, Cypridopsis vidua, Limnocythere inopinata, Trajancypris serrata, Prionocypris zenkeri) bulunmuştur. Bir tür (F. japonica) Türkiye ostrakot faunası için yeni kayıt olurken , bir tür de (P. sucki) ikinci defa rapor edilmiştir. Ağırlıksız Basit Çift Grup Ortalama Analizi (UPGMA) 10 türün ekolojik tercihlerine göre üç gurupta kümelendiğini göstermektedir. Örnekleme boyunca, tespit edilen 13 tür ve dokuz çevresel değişken arasındaki ilişkilerin Spearman Korelasyon Analiz sonuçlarına göre C. sanociensis pH ve Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOD5) ile pozitif bir ilişki gösterirken, C. weltneri çözünmüş oksijen ile negatif korelasyon gösteren tek türdür. Çok Yönlü Bağlantılı Uyum Analizi?nin (Canonical correspondence analysis, CCA) ilk ekseni türler ile dört çevresel değişken (sıcaklık, elektriksel iletkenlik, turbidite ve redoks potansiyeli) arasındaki ilişkinin %77 kadarını (%1.74?lük bir hata ile) açıklayabilmiştir. Batimetrik haritadan gölün toplam yüzey alanı 16.03 hektar ve toplam hacmi 651.300 m3 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışma boyunca gölün boyu 685 m iken, eni 430 m. olarak ölçülmüştür. İlkbahar aylarında göl derinliğinin maksimum seviyeye (8.5 m) ulaşmıştır ve ortalama Secchi disk görüş mesafesi ise 134.3 cm olarak kayıt edilmiştir. Sedimentasyon analizine göre göl aylık ortalama 0.84 cm sediment biriktirirken, pestisit (OCP) analizlerinde kayda değer bir sonuç tespit edilememiştir. Piper diagram analizinde gölün su kimyasının Ca-Mg-HCO3 su tipinden, Na-Ca-HCO3 baskınlığına doğru evrildiği tespit edilmiştir. Temel Bileşen Analizi de (Principal Component Analysis, PCA) bunu doğrulamaktadır. Termal katmanlaşma verileri, izogram (isopleth) sonuçları, stabilite analizi, stratifikasyon indeksi (SI) ve Wedderburn (W) değerlerine göre Çubuk Gölü dimiktik bir göl olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Wedderburn formulasyonuna göre rüzgar, sıcaklığa göre gölün karışım dönemi boyunca daha etkili bir faktördür. Hem Carlson Trofik Durum İndeksi hem de Burns Trofik Düzey İndeksi ortalama sonuçlarına göre göl, bu çalışma sonunda mesotrofik düzeye ulaşmıştır. Özellikle sonbahar karışımı, suyun iyon içeriği ve ötrikasyon oranının tür kompozisyonu üzerinde çok etkili faktörler olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlar yüzücü ve kozmopolitan türlerin daha yaygın olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
During this study, samples were collected from 11 stations (5 being littoral and the other 6 vertical) in Lake Çubuk (Göynük, Bolu, Turkey) between July 2008 and November 2010. 17 species belonging to 10 genera (Candona neglecta, C. candida, C. sanociensis, C. weltneri, Pseudocandona albicans, P. eremita, P. semicognita, P. sucki, Fabaeformiscandona brevicornis, F. japonica, Physocypria kraepelini, Cypria ophtalmica, Ilyocypris gibba, Cypridopsis vidua, Limnocythere inopinata, Trajancypris serrata, Prionocypris zenkeri) were detected. One of them (F. japonica) was registered as a new report for the Turkish Ostracoda fauna, yet another (P. sucki) was registered for the second time. Unweighted Pair Group Mean Averages (UPGMA) of 10 species displayed clustering relationships based on ecological preferences among three groups. According to Spearman Correlation Analysis concerning 13 species and nine environmental variables, C. sanociensis showed positive relation with pH and Biological Oxygen Demand (BOD5), while C. weltneri was the only species showing negative correlation with dissolved oxygen. Canonical correspondence analysis (CCA) explained 77% (±1.74% error) of the relationship between the species and four environmental variables (temperature, electrical conductivity, turbidity and redox potantial). The overall surface area and the total volume of the lake was estimated at 16.03 hectares and 651.300 m3 on the bathymetric map. The length of the lake was 685 m, when its width was measured about 430 m during the present study. The depth of the lake reached to maximum level in spring (8.5 m) and its Secchi disc transparency was about 134.3 cm. According to sedimentation analyses, the lake accumulated 0.84 cm of sediment on average per month, while no remarkable accumulation was detected in pesticide (OCP) analyses. According to Piper diagram analyses water chemistry of the lake evolved from Ca-Mg-HCO3 water type to Na-Ca-HCO3 dominance. This result was confirmed by Principal Component Analysis (PCA). According to thermal stratification data, isogram (isopleth) results, stability analyses, stratification index (SI) and Wedderburn (W) values, Lake Çubuk appeared to be dimictic. Moreover, according to Wedderburn formulation, wind was the more efficient factor than temperature during the turnover time. Based on the average results of both Carlson Trophic State Index (CTSI) and Burns Trophic Level Index (BTLI), the lake has reached the mesotrophic level at the end of this study. It has been found out that especially the Fall Turnover, ion content and eutrophication rate were very important factors on species composition. Results indicated that swimming and cosmopolitan species were more widespread.