Effects of viscum album on cardiac tissue in rats
Sıçan kalp dokusunda ökse otu nun (Viscum album L.) etkileri
  1. Tez No: 342504
  2. Yazar: EYLEM SUVEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU UÇAR TÜRKER, PROF. DR. ALPER B. İSKİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Viscum album L, kalp koruyucu, iskemi reperfüzyon hasarı, nitrik oksit, vazodilatasyon, Langendorff, enfarkt, ATP bağımlı potasyum kanalları, inotropi, antioksidant, Viscum album L, cardioprotective, ischaemia - reperfusion injury, nitric oxide, vasodilation, Langendorff, infarct, KATP channel, inotropy, antioxidant
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Viscum album L. (Avrupa Ökse Otu), Türkiye ve Avrupa? da pek çok konakçı ağaç üzerinde yaşayan yarı parazitik bir bitki türüdür. Antik çağlardan beri yaygın olarak yüksek tansiyon ve diğer kalp rahatsızlıkları için bitkisel tedavide kullanılmaktadır. Bitkinin kalp koruyucu etkisi nitrik oksit sentezi ve anti- oksidant aktivitesi aracılığı ile arttırılan vazodilatasyona dayandırılmaktadır. Ancak, bitkinin myokardial iskemi - reperfüzyon hasarı ve izole atrium kası üzerine olan etkileri hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu noktada, V. album un iskemi reperfüzyon hasarı ile oluşan enfarkt alanı azaltan bir etki gösterebileceğini öne sürmekteyiz. Bu çalışma, V. album özütlerinin izole atrium kasında ve iskemi - reperfüzyon enfarkt modelini, Langendorff tekniği kullanılarak izole kalp preparatlarında kalp dokusuna ve koruyucu etkilerini değerlendirmek amacı ile tasarlanmıştır. İskemi reperfüzyon süresince uygulanan her iki su ve methanolik V. album özütleri enfarkt alanı kontrole göre anlamlı bir şekilde azaltmıştır. Her iki özütün koruyucu etkisi NO sentezinin inhibisyonu ile tamamen ortadan kalkmıştır. Potasyum kanallarının glibenclamide ile kapatılması MVa nın koruyucu etkisini ortadan kaldırmıştır ancak AVa ın glibenclamide ile perfüzyonu sinerjik etki göstermiştir. Ayrıca, V. album su özütü izole sıçan atrium kasında negatif inotropik ve kronotropik etki göstermiştir. Çalışmamızda kullanılan farmakolojik ajanların hiçbiri AVa nın negatif inotropik etkisini ortadan kaldırmamıştır. Bulgular, V. album özütlerinin iskemi reperfüzyon hasarında enfarkt alanı azaltarak korucu etkisi olduğunu desteklemektedir. Dahası çalışmamız deneysel enfarkt model araştırmalarında ilk olması bakımından önemlidir. İleride yapılması gereken araştırmalarda, V. album özütlerinin ve farmakolojik ajanların etkileşimlerinin incelenmesi gerekmektedir. Bu tür bir farmakolojik etkiden kaynaklanan kimyasal bileşiği bulmak için izolasyon, saflaştırma, yapısal tayin belirleme ve yeniden farmakolojik değerlendirmelere odaklanmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Viscum album L. (European mistletoe) comprises a semi parasitic plant which grows on various host trees in Turkey and Europe. It has been widely used as a herbal treatment since ancient times for hypertension and other cardiovascular disorders. Its cardioprotective action has been attributed to the vasodilatation increased by nitric oxide synthase activity and antioxidant activity. However, little is known about its effects on atrial tissue and myocardial ischaemia-reperfusion injury. We hypothesized that V. album is able to limit infarct size under ischeamia-reperfusion injury. This study was designed to evaluate the cardiac & cardioprotective effects of V. album crude extracts on isolated heart preparation, using the Langendorff technique in an ischaemia-reperfusion infarct model and isolated rat atrial muscle. Both administration of aqueous V. album (AVa) and methanolic V. album (MVa) extracts during ischaemia - reperfusion significantly limited infarct size compared to controls. Inhibition of nitric oxide synthesis completely abrogated this protection in both extracts. KATP channel blockage by glibenclamide also abrogated the protection afforded by MVa but perfusion of glibenclamide along with AVa showed a synergistic action. Nevertheless, aqueous V. album extract induced negative inotropic and chronotropic effects in the rat atrial muscles, in vitro. None of the pharmacological agents used in this study abrogated the negative inotropic effects of V. album extract. These data suggest that V. album extracts can afford cardioprotection by limiting infarct size during ischaemia reperfusion. Furthermore, our study is of great significance in terms of being the first research in the experimental field of infarct model with V. album. Further studies need to be performed to investigate the interaction of V. album extracts and more specific agents. These need to be focused on the isolation, purification, structural dilucidation, pharmacological reevaluation in order to find the chemical compound responsible for such a pharmacological effect.