Ökse otu (Viscum album) ekstraktının HCT116 kolon kanseri hücre hattındaki anti-kanser etkilerinin incelenmesi
Examination of anti-cancer effects of mistletoe (Viscum album) extract on HCT116 colon cancer cell line
  1. Tez No: 956515
  2. Yazar: MERVE İREM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, HCT116, HUVEC, Viscum album etanol ekstraktı, Anti-kanser, Sitotoksisite, Colon cancer, HCT116, HUVEC, Viscum album ethanol extract, Anticancer, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kanser, dünya genelinde yaşa bağlı diğer hastalıklara kıyasla ölüm oranı açısından ikinci sırada yer alan bir hastalık grubudur. Kanser köken aldığı yere göre adlandırılmaktadır. Kolon kanseri ise, dünya genelinde kadın ve erkeklerde sıklıkla rastlanan kanser türlerinden biridir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinin tedavisinde de çeşitli zorluk ve dezavantajlar bulunmaktadır. Bu zorluklardan ötürü bilim insanları başta kolon kanseri olmak üzere kanser tedavisinde geleneksel ve modern tedavi yöntemlerinin yanı sıra çeşitli bitki ekstraktlarını ve bitkilerden izole edilen alt molekülleri kullanmaktadır. Bu tez çalışmasında ülkemizin farklı bölgelerinde yetişen ve endemik bir bitki türü olan ökse otundan (Viscum album) hazırlanan etanol ekstraktının anti-kanser etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan Viscum album örnekleri, karaçam (Pinus nigra) üzerinden toplandı. Doğal ortamından toplanan Viscum album ışık görmeyen oda sıcaklığında kurutuldu. Ardından gövde ve yaprakları etanolde ekstrakte edildi. Elde edilen Viscum album etanol ekstraktının kolon kanseri hücre hattında (HCT116) ve kanserli olmayan hücre hattında (HUVEC) anti-kanser ve sitotoksik etkileri değerlendirildi. Çalışmada HCT116 ve HUVEC hücre hatlarına Viscum album ekstraktları (25, 50, 100, 200, 400, ve 800 µg/mL) konsantrasyonlarında uygulanarak hücreler 48 saat süre ile inkübe edildi. Hücrelerin sağkalım verileri EcoTech Cell Viability CVDK-8 kiti kullanılarak belirlendi. Ayrıca hücrelerde oluşan morfolojik değişiklikler de invert mikroskop ile bakılarak değerlendirildi. Çalışmanın sonucuna göre, Viscum album etanol ekstraktının özellikle yüksek (400 ve800 µg/mL) konsantrasyonlarda HCT116 kolon kanseri hücrelerinin yaklaşık %70- 75'inden fazlasını öldürdüğü gözlemlenirken aynı konsantrasyonlarda HUVEC hücrelerinin %8-30'unu öldürdüğü gözlemlendi. Elde edilen bu bulgulara göre Viscum album etanol ekstraktının HCT116 kolon kanseri hücrelerine karşı yüksek anti-kanser etki gösterdiği görülürken HUVEC hücrelerine karşı ise düşük sitotoksik etki gösterdiği görüldü. Tüm bu verilere dayanarak, Viscum album etanol ekstraktının HCT116 kolon kanseri hücrelerine karşı seçici anti-kanser etkileri göz önüne alındığında ileriki çalışmalar için umut vaat etmektedir. Ancak, in vitro koşullar altında yürütülen bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, kolon kanseri hücreleri üzerinde etkili olan Viscum album etanol ekstraktının etkilerinin gelecekte in vivo çalışma koşullarıyla da desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a group of diseases that ranks second in terms of mortality rates compared to other age-related diseases worldwide. Cancer is named according to its origin. Colon cancer is one of the types of cancer that is frequently seen in both women and men worldwide. As with other types of cancer, there are various challenges and disadvantages in the treatment of colon cancer. Due to these challenges, scientists are using various plant extracts and sub-molecules isolated from plants, in addition to traditional and modern treatment methods for cancer, particularly colorectal cancer. In this thesis study, the anti-cancer effects of the ethanol extract of mistletoe (V'iscum album), an endemic plant species growing in different regions of our country, have been investigated. The Viscum album plant used in the study was collected from black pine (Pinus nigra). The Viscum album collected from its natural environment was dried at room temperature in the dark. Then, the stem and leaves were extracted in ethanol. The anticancer and cytotoxic effects of the obtained Viscum album ethanol extract were evaluated in the colon cancer cell line (HCT116) and the non-cancerous cell line (HUVEC). In the study, Viscum album extracts were applied to HCT1 16 and HUVEC cell lines at concentrations of 25, 50, 100, 200, 400, and 800 µg/mL, and the cells were incubated for 48 hours. Cell survival data were determined using the EcoTech Cell Viability CVDK-8 kit. Additionally, morphological changes in the cells were evaluated by examining them under an inverted microscope. According to the results of the study, it was observed that the ethanol extract of Viscum album killed more than approximately 70-75% of HCT116 colon cancer cells at particularly high concentrations (400 and 800 µg/mL), while it killed 8-30% of HUVEC cells at the same concentrations. According to the obtained findings, the ethanol extract of V'iscum album showed a high anti-cancer effect against HCT116 colon cancer cells, while it exhibited a low cytotoxic effect against HUVEC cells. Based on all this data, considering the selective anti-cancer effects of Viscum album ethanol extract against HCT116 colon cancer cells, it holds promise for further studies. However, based on the results of this study conducted under in vitro conditions, it is anticipated that the effects of Viscum album ethanol extract, which is effective on colon cancer cells, should also be supported by in vivo study conditions in the future.