Ökse otu (Viscum album L. subsp. austriacum (Wiesb.) Vollman)'nun sarıçam (Pinus sylvestris L.)'ın büyüme ve artımı üzerine etkisi
The effects of mistletoe (Viscum Album L. Subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm.) on growth and yield of scoth pine (Pinus sylvestris L.)
- Tez No: 389921
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ SERDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ökse otu (Viscum album), Sarıçam (Pinus sylvestris), Çap artımı, Tüp model, Mistletoe, Viscum album, Scots pine (Pinus sylvestris L.), Diameter Increment, Pipe model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ökse otu arız olduğu alanlarda önemli artım ve büyüme kayıplarına neden olmaktadır. Bu artım kayıplarının kantitatif olarak ortaya konulduğu çalışmaların sayısı oldukça azdır. Yapılan çalışmalar genelde son beş, on yıllık ortalama çap değerlerinin yorumlanması sonucunda elde edildiği için problemi tam olarak ortaya koymakta kısıtlı bilgiler sunmaktadır. Ökse otunun çap artımı ve büyüme üzerine olan etkisinin belirlenmesi için, ökse otu bulunan ve bulunmayan toplam 43 adet ağaçta (14 kontrol, 29 bulaşık) ölçüm, gözlem ve biyokütle çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Son 15 yıllık çap artımı değerleri göz önünde bulundurularak, ağaçlar üzerindeki ibre biyokütlesi ile çap artım ilişkisi ortaya konulmuş ve bu ilişkiden yararlanılarak ibre biyokütle ve yüzey alanı değerleri ortaya konulmuştur. Benzer şekilde ökse otunda anatomik ve morfolojik yaş tayini yapılmış ve ökse otu yaşı ile ökse otu biyokütlesi ilişkiye getirilerek ökse otu biyokütlesi ve ökse otu yaprak yüzey alanı belirlenmiştir. Bu şekilde geriye doğru yaşlandırma yapılarak son 15 yılda, her yıl için ağaçtaki ibre miktarı ve ökse otu miktarı ortaya konulmuştur. Ökse otu olan ve olmayan ağaçlar üzerinde yapılan değerlendirmelerde, ökse otu bulaşıklığının olduğu ağaçlarda ökse otu bulaşıklığının durumuna bağlı olarak artım kayıplarının olduğu belirlenmiştir.. Ökse otunun en az olduğu durumda hiç artım kaybı yok iken ökse otunun çok olduğu durumlarda %90' lara varan artım kayıplarının olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarının, ökse otu zararı görülen alanlarda koruma ve üretim planlamalarına önemli katkılar sağlayacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Mistletoe causes substantial diameter and heigth growth losses on mistletoe-infested forests. There are no enough studies that show increament loses quantitatively. Studies generally reveal the interpretation of the last five or ten years of average diameter values. Therefore these studies offer limited knowledge to define the problem completely. To determine the effect of mistletoe on diameter increment and growth, 43 trees were selected (14 uninfected, 29 infected) and observations and biomass measurements were carried out on mistletoe infected and uninfaceted trees. The relationship between total leaf biomass and diameter increament was determined using last 15 years diameter increament values of trees. Then this relationship was used to determination of needle surface area and biomass. Similarly, anatomical and morphological age of mistletoes were determined and to predict mistletoe leaves surface area and biomass of mistletoe, the realationship between age and biomass of mistletoes was used. To this end, the amount of needles and mistletoe biomass for the last 15 years of infected and uninfected trees was determined year by year. Results indicate that diameter and heigth growth losses can be seen in mistletoe infected trees and the amount of loss varies depends on mistletoe infection level. In uninfected or low infected trees, diameter growth loss were not calculated however ın high infected trees the diameter increament loss can reach up to ninety percent. The results of this study can be invaluable in determining the effect of mistletoe on diameter and height growth of infected trees, modelling efforts and in controlling mistletoe damage.