Aquatic plant diversity of Gölköy and Yumrukaya(Bolu,Turkey)
Gölköy ve Yumrukaya'nın sucul bitki çeşitliliği(Bolu,Türkiye)
- Tez No: 342505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL İKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bolu, Gölköy, Makrofit, NMDS, TWINSPAN, Yumrukaya, Bolu, Gölköy, Macrophyte, NMDS, TWINSPAN, Yumrukaya
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tezde Gölköy ve Yumrukaya?nın (Bolu, Türkiye) sucul makrofit florası çalışılmıştır. Arazi çalışmaları 2011 yılı içerisinde Temmuz ve Kasım, 2012 yılı içerisinde de Nisan ve Ekim ayları arasında yapılmıştır. Toplanmış olan örneklerin teşhisleri sonucunda 30 familya ve 50 cinse ait 80 takson bulunmuştur. 8 takson Bolu ili için yeni kayıt olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca teşhisleri yapılmış sucul bitkiler yaşam formları açısından: tüm bitki suya batık olan bitkiler, su yüzeyinde serbest olarak yüzen bitkiler, kökleri zemine bağlı su yüzeyinde yüzen bitkiler ve sadece dip kısımları ve kökleri su içinde olan bitkiler olarak sınıflandırılmıştır. İki çalışma alanında, tür sayılarına göre en büyük 5 famiya: Cyperaceae (11 sp.), Lamiaceae (8 sp.), Potamogetonaceae (6 sp.), Asteraceae (5 sp.) ve Ranunculaceae (5 sp.) olmuştur. İki çalışma alanında, tür sayılarına göre en büyük 5 cins ise: Carex (5 sp.), Potamogeton (5 sp.), Salix (5 sp.), Juncus (4 sp.) ve Polygonum (4 sp.)?dur. İki çalışma alanımız Bolu?daki farklı 5 sucul alanla birlikte tür kompozisyonlarına göre analiz edilmiştir. TWINSPAN tür analizi dört grupta sonuçlanmıştır. Non-metric multidimensional scaling (NMDS) analizi Gölcük, Sülüklügöl ve Sünnet Gölü?nü Gölköy, Yumrukaya, Abant and Yeniçağa?dan oluşan diğer kümeden ayırmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis vascular aquatic macrophyte flora of Lake Gölköy and Yumrukaya wetland (Bolu, Turkey) were studied. Field studies were done between July and November for 2011, between April and October for 2012. After identification of the collected specimens 80 taxa belonging to 30 families and 50 genera were found. 8 taxa are new records for the Bolu province. The largest 5 families according to their species number in the two study areas are: Cyperaceae (11 sp.), Lamiaceae (8 sp.), Potamogetonaceae (6 sp.), Asteraceae (5 sp.) and Ranunculaceae (5 sp.). The largest 5 genera according to their species number in the two study areas are: Carex (5 sp.), Potamogeton (5 sp.), Salix (5 sp.), Juncus (4 sp.) and Polygonum (4 sp.). Identified aquatic plants were also classified according to their life forms, as being submerged, free floating, attached floating or as emergent. The study sites were compared with 5 other wetland of Bolu according to their species compositions. TWINSPAN two-way indicator species analyze resulted in four groups. Non-metric multidimensional scaling (NMDS) analysis separated Gölcük, Sülüklügöl and Lake Sünnet from the cluster formed by Lake Gölköy, Yumrukaya, Abant and Yeniçağa.