Toprak alkali metallerin asesülfam ve asesülfam-nikotinamid karışık ligand komplekslerinin sentezi, yapısal karakterizasyonu ve çeşitli biyolojik uygulamaları
Synthesis, structural characterization and various biological application of alkaline earth metals- acesulfame and acesulfame-nicotinamide mixed ligand complexes
  1. Tez No: 342515
  2. Yazar: ÖMER YURDAKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: asesülfam, nikotinamid, toprak alkali metal, biyolojik aktivite, acesulfame, nicotinamide, alkaline earth metal, biological activity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, Mg(II), Ca(II), Sr(II) ve Ba(II) metallerinin ilk defa asesülfam (ace, acs) ve asesülfam-nikotiamide (na) karışık ligand kompleksleri sentezlenmiştir ([Mg(H2O)6](acs)2, C8H10CaN2O9S2, C8H10SrN2O9S2, C8H10BaN2O9S2, [Mg(H2O)4(na)2](acs)2, [Ca(H2O)6(na)2](acs)2, [Sr(H2O)7(na)2](acs)2, [Ba(H2O)7(na)2](acs)2). Sentezlenen kompleksler erime noktası, elementel analiz, kütle spektroskopisi, FT-IR spektroskopisi ve uygun kristaller ayrılarak X-ışınları tek kristal kırınım yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Komplekslerin termal özellikleri ise eş zamanlı TG-DTG ve DTA teknikleriyle aydınlatılmıştır. Geçiş metallerine karşı koordinasyon davranışı literatürde var olan, imin azotu, karbonil oksijeni, sülfonil oksijenleri ve halka oksijeni gibi verici atomlara sahip olan asesülfamat ligandının toprak alkali metallere karşı koordinasyon davranışları belirlenmiştir. Asesülfam-metal komplekslerinin yapısal çalışmaları için önemli olan karakteristik ?(OH), ?(C=O), ? as(SO2) ve ?s(SO2) titreşimleri belirlenmiştir. Komplekslerin yapıları X-ışınları tek kristal kırınımı yöntemiyle aydınlatılmıştır. Asesülfamat iyonunun Mg(II) kompleksinde tamamlayıcı iyon olarak davranmaktadır. Ca(II), Sr(II) ve Ba(II) komplekslerinde ise asesülfamat iyonunun çok dişli ligand olarak koordinasyona katıldığı belirlendi. Bu komplekslerin polimerik yapıya sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca sentezlenen komplekslerin biyolojik aktivitesi incelenmiştir. Bu çalışma için Escherichia coli , Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis bakteri türleri ve Candida albicans mantar türü kullanılmıştır. Fakat komplekslerin antimikrobiyal özellik göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the scope of this thesis study, the first acesulfame (ace, acs)-metal and acesulfame-nicotinamide mixed ligand complexes of Mg(II), Ca(II), Sr(II) and Ba(II) metals have been synthesized ([Mg(H2O)6](acs)2, C8H10CaN2O9S28, C8H10SrN2O9S2, C8H10BaN2O9S2,[Mg(H2O)4(na)2](acs)2,Ca(H2O)6(na)2](acs)2,[Sr(H2O)7(na)2](acs)2, [Ba(H2O)7(na)2](acs)2). The synthesized acesulfame-metal complexes were characterized by melting point, elemental analysis, mass spectroscopy, FT-IR spectroscopy and X-ray single crystal method by selecting suitable crystals. The thermal behaviors of the acesulfame-alkaline earth metal complexes were also studied by simultaneous TG-DTG and DTA techniques in inert nitrogen atmosphere. The coordination behavior of acesulfamate against alkaline earth metals as a ligand which has several donor atoms i.e. imino, nitrogen, carbonyl oxygen, ring oxygen, sulphonyl oxygens has been determined. The characteristic FT-IR bands of ?(OH), ?(C=O), ?as(SO2) and ?sym(SO2) of the metal-acesulfame complexes have been determined which are important for the structural study. The crystal structure of complexes were determined by X-ray single crystal method. Acesulfamate ion acts as a counter ion in cationic magnesium-aqua complex. In synthesized complexes, it were determined, acesulfamate ion act as a multi-dental ligand in calcium, strontium and barium complexes. The structure of these metal cation complexes are obtained polymeric. In addition the biological activity of the synthesized complexes was studied. For this study, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis bacteria and Candida albicans fungus were used. But it were detected not to show antimicrobial property of complexes.