Sesli ifade tanıma için otomatik bir özellik çıkarımı dizgesinin tasarımı ve gerçekleştirimi
The Design and implementation of an automatic system for feature extraction for speech recognition
  1. Tez No: 34258
  2. Yazar: FERHAT YILMAZ SAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sesli ifade tanıma, Sayısal im işleme, Speech recognition, Discrete signal processing
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
SESLİ İFADE TANIMA İÇİN OTOMATİK BİR ÖZELLİK ÇIKARIMI DİZGESİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ FERHAT YILMAZ SAVCI ÖZET İnsanların kendi aralarında iletişim kurmak için kullandığı araç sesli ifadelerdir. İnsan- bilgisayar iletişimde de yazının yerine ya da yazının yanısıra sesli üetişirnin kullanılması, kullanım kolaylığı ve esnekliği sağlayacaktır. İnsan-bilgisayar iletişiminin sese dayalı olarak yürütülebilmesi, sesli ifade tanıma ile mümkündür. Sesli ifade tanımanın bilgisayar ortamında gerçekleştirilebilmesi için, sesli ifadelerin bilgisayar ortamında kodlanması gereklidir. Bu kodlama, özellik çıkarımı, kullanılan kodlar ise özellik vektörleri olarak anılmaktadır. Bu çalışmada, sesli ifadelerin özellik vektörlerini çıkarmaya yarayan bilgisayar destekli araçlar geliştirilmiştir. Bu bağlamda, çalışma iki kesime ayrılmaktadır. îlk kesimde, sesli ifadelerin çevrim dışı incelenmesine olanak sağlayan, sayısal sonograf olarak adlandırılan MS Windows uyumlu bir yazılımın gerçekleştirirmi söz konusu edilmiştir, ikinci kesimde ise, sesli ifadelerin özellik vektörlerini çevrim içi bir yapıda gerçek zamanlı olarak elde etmeye yarayan gerçek zamanlı özellik çıkaran sistemi adlı yazılım açıklanmıştır. Söz konusu yazılım araçlarıyla elde edilen özellik vektörlerinin temsil niteliği, diğer bir tez kapsamında ölçülmüştür. Bu bağlamda, elde edilen özellik vektörlerinin temsil niteliğinin ölçümü sağlanabilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN AUTOMATIC SYSTEM FOR FEATURE EXTRACTION FOR SPEECH RECOGNITION FERHAT YILMAZ SAVCI ABSTRACT The means of human communication is speech. In human-computer interaction, the use of speech either in place of or in conjunction with writing will benefit both ease of use and flexibility. The use of speech in human-computer interaction is possible with speech recognition. In order to implement speech recognition on a computer, speech should be coded into a digital form. The coding process is called the feature extraction process, whereas the output codes are called the features and a collection of the features a feature vector. This work involves the implementation of software tools for feature extraction for speech recognition. In this context, the work can be viewed under two different sections. In the first section, the design and the implementation of an application that can process speech in an off-line manner is described. This application runs on Microsoft Windows and is named the Digital Sonograph. In the second section, the focus is on the design and the implementation of a real-time feature extraction system that can process speech in an on-line manner. This application is called the real time speech analysis system. The representative quality of the feature vectors computed by these software tools were tested in the context of another thesis.