Küçük su kütlelerinde su kalitesinin havza bileşenleri ile etkileşimi
Interaction of water quality with basin components in small water bodies
- Tez No: 342604
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM AHMET ALBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Borabey Göleti, Su Kalitesi, Atmosfer Çökelmeleri, Havza Süreçleri, Borabey Pond, Water Quality, Atmospheric Depositon, Watershed Processes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Etkili bir havza yönetim strateji oluşturabilmek için su kütleleri, onları besleyen alt havzalarla birlikte ele alınmalıdır. Özellikle kirlenmemiş doğal sularda su kalitesine havzadan gelen yaygın kaynaklı kirleticilerin etkisi birincil önem arz etmektedir. Bu çalışma kapsamında küçük su kütlelerinin havza bileşenleri ile etkileşimi incelenmiş, havza süreçlerinin kalite bileşenlerine etkileri nitel olarak belirlenmiştir. Çalışma alanı olarak Eskişehir il merkezinin kuzeyinde Bozdağ yamaçlarında yer alan Borabey Göleti seçilmiştir. Gölet suyunun kalitesi aylık olarak incelenmiş ve buna ek olarak atmosferden gölete düşen yükleri belirleyebilmek amacıyla yağmur suyu analizleri olay bazlı olarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca havzanın toprak yapısı fiziksel ve kimyasal olarak incelenmiştir. Göletin kalite sınıfı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği?ne göre 2.sınıf olarak belirlenmiştir. Trofik seviyesi incelendiğinde ise gölün mezotrofik göl sınıfına girdiği görülmüştür. Kirlilik yükünde genel olarak ilkbahar döneminde akış ile gelen kirleticiler sebebiyle artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Water bodies need to be investigated together with their watershed to create an effective watershed managment strategy. In unpolluted watersheds the diffuse pollutant sources are of primary importance. In this study, interaction of water bodies with their watershed is examined and qualitative effects of basin processes on quality components are determined. The study area has been selected as the Borabey Pond which is located on the Bozdağ slopes to the north of Eskişehir. Pond water quality has been examined on a monthly basis, and in addition to this, rain water collection and analysis has been conducted in order to determine loads coming from the atmosphere onto the watershed. Also, physical and chemical soil properties of the watershed are analyzed. The qualiy class of the pond has come out to be second class according to SKKY. The pond shows an mezotrophic level. The pollution load increased in spring due to the pollutants coming with the inflowing stream.