Bazı oo ve no sübstitüe spiro, ansa ve bino fosfazen türevlerinin sentezi ve yapılarının karakterizasyonu
Synthesis and characterizations of some oo and no substituted spiro, ansa and bino phosphazene derivatives
- Tez No: 342603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hekzaklorosiklotrifosfazen, spiro, ansa, bino- fosfazen bileşikleri, Hexachlorocyclotriphosphazene, spiro, ansa, bino- phosphazene compounds
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın ilk aşamasında 2-amino-3-hidroksipiridin ve 4-aminobenzilaminin sırası ile salisilaldehit, 5-klorosalisilaldehit ve 5 bromosalisilaldehit ile kondenzasyon reaksiyonundan altı adet ligant sentezlenmiştir (L1-L6). Daha sonra sentezlenen bu ligantların üçünün (L4-L6) indirgenmesi ile üç ligant daha sentezlenmiş ve elde edilen bütün ligantlar hekzaklorosiklotrifosfazen N3P3Cl6, ile reaksiyona sokularak halkalı ansa- (B1-B3), spiro- (B4-B6) ve bino- yapısında (B7-B9) fosfazen bileşikleri elde edilmiştir. Tüm bileşiklerin yapıları, FT-IR, 1H-, 13C- 31P- NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bileşik B1, B2, B3 ve B7?nin kristal yapıları X-ışınları kristallografisi yöntemi ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, at first stage, six ligands were synthesised from the condensation reactions of 2-amino-3-hydroxypyridin and 4-aminobenzylamin with salicylaldehyde, 5-chlorosalicylaldehyde and 5-bromosalicylaldehyde, respectively (L1-L6). Then, by reducing three of them (L4-L6) new three ligands were synthesised (L7-L9). All ligands were reacted with hexachlorocyclotriphosphazene, N3P3Cl6, and cyclic ansa- (B1-B3), spiro- (B4-B6) and bino- (B7-B9). type phosphazene compounds were obtained. Structures of all molecules have been explained by FT-IR, 1H-, 13C- 31P-NMR spectroscopic methods. Crystal structures of B1, B2, B3 and B7 were determined by the X-ray crystallography techniques.