Mavi yengeç ( Ccallinectes sapidus RATHBUN, 1896)'in morfolojik özellikleri ile arasındaki ilişki ve sürdürülebilir avcılığı
Morphological characteristics of blue cab (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896) relationship between fishing gears and sustainable fishing
- Tez No: 342632
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TOKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mavi yengeç, sürdürülebilir avcılık, tuzak, morfoloji, av araçları, Blue crab, sustainable fishing, trap, morphology, fishing gears
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Ekim 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında elde edilen örnekler incelenerek, Mavi Yengeç (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896)?in bazı morfolojik özellikleriyle av araçları arasındaki ilişki belirlenmiştir. Sürdürülebilir avcılığı için literatür ve bu çalışmadan elde edilen veriler aktarılmıştır. Minimum avlanma boyu altındaki birey oranı fanyalı ağlarda %39, kaçış deliği bulunmayan tuzaklarda % 27 bulunmuştur. Tuzaklarda yapılan modifikasyon ile bu oran %6? a düşmüştür. Normal tuzaklarda 15 cm olan ortalama boy, kaçış delikli tuzaklarda 16,3 cm bulunmuştur. Fanyalı ağlar bu tür için seçici olmadığından tuzaklar üzerine yoğunlaşılmıştır. Kaçış delikleri Karapaks uzunluğu (KU) dikkate alınarak hazırlanmış, 6 cm' lik yumuşak kaçış deliği kullanılmıştır. Morfometre cihazı ile yengecin kaçış anındaki şekli belirlenmiş ve su altı çekimi ile yengecin av aracından kaçışı görüntülenmiştir. Laboratuvar çalışması sonunda mavi yengecin vücut formuna uygun şeklin ''SHIP''olduğu ve R2 değerinin 98,35 ve AIC değerinin 65,78 olduğu saptanmıştır..
Özet (Çeviri)
This study was investigated some morphological characteristics of Blue Crab (Callinectes sapidus RATHBUN, 1896) relationship between fishing gears from October 2013 to May 2013. The data obtained from literature and this study was presented. Minimum catch size rate were found %39 in trammel net %27 in without escape vent traps. With the modification of traps the rate decreased to 6%. The average length were found 15 cm for the normal traps, 16,3 cm for escape vent traps. Trammel net is not selective for this species so we focused on traps. Escape vents was prepared based on Carapace Length (CL). Soft escape vents for 6 cm were used. Crab shape was determined at the time of crab's escape using morphometry tool. Crab?s escape was observed by underwater camera from fishing gear. After laboratory study, the ''SHIP'' shape was detected which suitable form to crab?s body. The value was detected 98.35 for R2 and 65,78 for AIC.