İstavrit türlerinin (Trachurus trachurus ve Trachurus mediterraneus) morfolojik özellikleri ile ağ göz açıklıkları arasındaki ilişkinin seçicilik açısından incelenmesi
Morphological characteristics of mackarel species (Trachurus trachurus and Trachurus mediterraneus) relationship between mesh openness for selectivity
  1. Tez No: 342631
  2. Yazar: DAVOD SADEGH NEZHAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TOKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: İstavrit, FISHSELECT, seçicilik, morfolojik, simülasyon, Mackarel, FISHSELECT, selectivity, morphology, simulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, ağ göz açıklıkları ile istavrit türlerinin morfolojik özellikleri özellikleri bir arada değerlendirilerek olası temel seçicilik parametrelerinin önceden tahmin edilebilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Proje çalışmaları sırasıyla; deniz, laboratuvar ve sonrasında simülasyon çalışmaları olmak üzere 3 temel aşamada gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ilk olarak, 50 adet T. mediterraneus ve 50 adet T. trachurus canlı olarak laboratuara taşınmıştır. Çalışmaların ikinci aşaması olan laboratuar çalışmaları ve daha sonra üçüncü aşama olan verilerin FISHSELECT modeline aktarılması ve simülasyon çalışmaları sonucunda, incelenen 2 balık türüne ait seçicilik parametreleri ile ağ göz büyüklüğü ve açıklık derecesine karşı çizilen izobar grafikleri üretilmiştir. FISHSELECT simülasyonu sonucunda T. mediterraneus ve T. trachurus türleri için elde edilen sonuçların birbirine çok yakın olduğu gözlenmiştir. T. trachurusa ait her iki cross-section (CS) modeli ellipse bulunmuştur. T. mediterraneus için CS1 flexdrope iken CS2 ellipse bulunmuştur. Sonuç olarak FISHSELECT programı kullanarak av araçlarının seçicilik parametrelerinin tahmin edilmesi ve av araçlarının seçiciliğinin geliştirilmesinde kullanılabilecek, ucuz ve gerçekçi bir yöntem olarak önerilmektedir. Ayrıca ticari istavrit avcılığında FISHSELECT yazılımında farklı ağ göz tiplerinin seçiciliği denenmelidir.
Özet (Çeviri)
Works targeting to pre-estimate possible basic selection parameters by mesh size of netting together with specifications of mackarels are conducted in this study. The work was carried out in three basic steps, respectively; at sea, laboratory and computer simulations. For this reason, firstly, 50 pieces of T. mediterraneus and 50 pieces of T. trachurus was transferred to laboratory. At the end of laboratory work and then data transmission to FISHSELECT model and simulation work, isobar figures showing selection parameters of 2 investigated species against mesh sizes and their openness degrees were produced. As result of FISHSELECT simulations, it was observed that the results obtained from simulations were quite similar for T. mediterraneus and T. trachurus. For both cross-sections (CS) model was found `?ellipse?? for T. trachurus. The CS1 model was found `?flexdrope?? and CS2 was `?elipse?? for T. mediterraneus. In conclusion, estimation of fishing gear selection parameters by using FISHSELECT programme is advised as cheap and realistic method for improvement of fishing gear selectivity. Also different mesh type selectivities should be testing for commercial mackerel fishing on FISHSELECT software.