Manyetik kitosan nanopartiküllerinin hazırlanması, ilaç yüklenmesi ve kemopterapi ajanı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Preparation of magnetic chitosan nanoparticles, loadi?ng pharmaceutical agent and research as a chemotherapy agent
- Tez No: 342657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ŞANLIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanopartikül, kitosan nanopartikül, magnetit, gemsitabin, manyetik nanopartikül, Nanoparticle, chitosan nanoparticle, magnetit, gemcitabine, magnetic nanoparticle
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyada ölüm nedenlerinin başında gelen hastalıklardan biri kanserdir ve ilerleyen yıllarda kanser vakalarında artış beklenmektedir. Nanopartiküller, yüzeylerinin modifiye edilebilmesi gibi birçok avantajın yanında manyetik hedeflemeye izin vermesinden dolayı kanser tedavisinde hedeflemede kullanılan gözde parçacıklar haline gelmiştir. Antimetabolit bir kanser ilacı olan gemsitabin, kolon, akciğer, pankreas, göğüs, mesane ve over kanserleri gibi çeşitli katı malignanlar için terapötik aktivite gösterir. Bu çalışmanın amacı, manyetik kitosan nanopartiküllerinin hazırlanması, gemsitabin ilacının adsorpsiyon yolu ile nanopartiküllere yüklenmesi ve her adımda nanopartikül karakterizasyonunun yapılmasıdır. Elde edilen sonuçlar manyetik nanopartikül boyutunun 35 nm olduğunu ve ilaç yükleme veriminin %54 olduğunu göstermiştir. İlaç yüklü manyetik nanopartiküllerden salımın ise 48 saatte pH=6?da %43 pH=7?de ise 28 saatte %17 olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, hazırlanan gemsitabin yüklü manyetik nanopartiküller ile ilacın sistemde deriştirilmesi ile kemoterapötik indeksi artacağı ve manyetik yapıdan dolayı hedefleme yapılarak seçicilik sağlayabileceği, kemoterapi ajanı olarak kullanılabilirliğinin mümkün olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease that one of the leading cause of death in the world and in cases of cancer are expected to increase in the following years. Nanoparticles have advantages such as surface modification and also allow the magnetic targetting, because of these in the cancer treatment they are used as favorite particles. Gemcitabine, which is an antimetabolite cancer drug, shows therapeutic activity for various solid malignants such as colon, lung, pancreas, breast, bladder and ovarian cancers. The aim of this study is to synthesize magnetic chitosan nanoparticles, loading gemctabine drug onto nanoparticles with adsorption method and characterization of nanoparticles for each steps. The results have shown that average size of the nanoparticles is 35 nm and the efficient activity of loading drug is 54%. Release of the drug from the magnetic nanoparticles which are loaded drug is at pH=6 43% for 48 hours and at pH=7,4 17% for 28 hours. As a result, the drug concentration can be increased in the system with gemcitabine loaded magnetic nanoparticles which are prepared, so the chemotherapeutic index also increased and selectivity can be done by magnetic targetting due to the magnetic core so they can be use as chemotherapy agent.