Karacaağaç köyünde organik sofralık domates yetiştiriciliğinin optimizasyonu
Optimization of organic table tomatoes grown in the village of Karacaağaç
- Tez No: 342684
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: tomatoes, fertilization, quality, organic farming, yield
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Organik Köy modelinin uygulandığı Buca-Karacaağaç köyünde bahar dönemi 2012 Mayıs-Eylül aylarında ve güz dönemi 2012 Temmuz- Kasım aylarında yürütülen çalışmalarda organik kökenli gübrelerin bitki verim ve bazı kalite özelliklerinde (briks, c vitamini, renk) oluşturduğu etki belirlenmiştir. Çalışmada SC-2121, Pembe ve Troy F1 domates çeşitleri kullanılmıştır. Organik gübre olarak Çamlı Yem Besicilik San. Tic. A.Ş?ye ait Organik Sertifikalı ?Biofarm?, Karadeniz Organik Gübre Fabrikaları?na ait Organik Sertifikalı ?Eko-can?, Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ)?ne ait Organik Sertifikalı ?Patentkalı? ticari katı hayvan gübreleri ile bir yıl örtü altında olgunlaştırılmış, koyun gübresi kullanılmıştır. Toprak analizine ve organik tarım koşullarına uygun gübreleme uygulaması, toprak analizine ve organik tarım yönetmeliğine uygun gübreleme programı + topraktan Potasyum Sülfat (K2SO4) uygulaması ve çalışmada kontrol olarak tanımlanan üretici uygulamaları kullanılmıştır. Çalışma sonucunda her iki dönemde de Troy F1 domates çeşidinin en yüksek birim alan verim değeri gösterdiği (bahar döneminde 2608 kg/da ve güz döneminde 1226 kg/da) yine aynı çeşidin toprak analiz sonucuna uygun gübreleme+K2SO4 uygulamasından en yüksek birim alan verim oluşturduğu belirlenmiştir. Meyve rengi, briks ve C vitamini açısından ise çeşitler, uygulamalar ve üretim dönemleri açısından istatistiki anlamda önemli bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
“Organic Farm”model is applied in the village of Buca-Karacaağaç the spring season 2012 May-September season from July to November in 2012, and experiment conducted in the fall season of organic fertilizers, plant yield and some fruit quality characteristics origin, (brix, vitamin C, color) determined the impact. In the experiment, the SC-2121, Pembe and Troy (F1) varieties of tomatoes are used.“Çamlı Yem Besicilik”Industry and Trade of the joint-stock company as organic fertilizer“owned by”Certified Organic“Biofarm”, Black's Organic Fertilizer Factories Organic Certified“Eco-can”, Turkish Fertilizer Company (GÜBRETA) belonging to the Certified Organic“Patentkalı”a year with commercial solid animal manure cured under cover, sheep manure is used. Accordance with the terms of the analysis of soil and organic farming fertilizer application, soil and organic farming regulations appropriate to the analysis of soil fertilization program + Potassium Sulfate (K2SO4) is defined as the application of the control manufacturer practices used in the present study. As a result of working in both seasons the value of troy F1 tomato cultivars showed the highest yield per unit area (spring season 2608 kg/da, and in the fall season 1226 kg/da) during of the same variety, the soil analysis showed that the application of proper fertilization+K2SO4 is determined to increase the value of yield per unit area. Fruit color, brix and the assortment of C vitamin, in terms of applications and production periods were not significantly different in statistical terms.