Çeşitli metal oksit tozlarının antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi ve plastik yüzeylerde kullanılması
Determination of antibacterial effects of different metal oxide powders and their uses on plastic surfaces
  1. Tez No: 342686
  2. Yazar: HATİCE PINAR YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KIŞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: minimum bakterisidal konsantrasyon (MBK), minimum inhhibisyon konsantrasyonu (MİK), metal oksit, plastik yüzeyler, Minimum bactericidal concentration (MBC), minimum inhibition concentration (MIC), metal oxide, plastic surfaces
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada farklı metal ve metal oksit tozlarının Staphylococcus aureus ATCC 6538P ve Escherichia coli ATCC 8739 üzerine antibakteriyel etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında metal oksit tozlarından çinko oksit (ZnO), magnezyum oksit (MgO) bakır oksit (CuO), kalsiyum oksit (CaO) ile gümüş nano partiküllerinin S.aureus ve E.coli üzerine antimikrobiyal etkileri minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) yöntemi ile değerlendirilmiştir. E.coli için metal oksitlerin minimum bakterisidal konsantrasyon (MBK) değerleri ZnO, MgO, CuO ve CaO için sırasıyla 49, 391, 25000 ve 781 ppm olarak belirlenmiştir. Gümüş için ise MBK değeri 1562 ppm olarak belirlenmiştir. S.aureus için ise metal oksitlerin MBK değerleri ZnO, MgO, CuO ve CaO için sırasıyla 25000, 781, 25000 ve 391 ppm olarak belirlenmiştir. Gümüş için ise MBK değeri 3125 ppm olarak bulunmuştur. Çalışmanın ilk aşamasında her iki bakteriye karşı en düşük konsantrasyonda bakterisidal etki gösteren metal oksitler Alfa Aesar firması tarafından üretilen CaO ve MgO olarak belirlenmiştir. Buna göre, çalışmanın ikinci aşamasında ise metal oksitlerden CaO seçilerek CaO içeren plastik yüzeyler üretilmiştir. 781 ppm CaO içeren plastik yüzeylerin E.coli ve S.aureus üzerine antibakteriyel etkisi gözlenmezken, 7810 ppm CaO içeren plastik yüzeylerin E.coli ve S.aureus üzerine antibakteriyel etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, antibacterial effects of different metal and metal oxide powders on Staphylococcus aureus ATCC 6538P and Esherichia coli ATCC 8739 were investigated. At the first step of this study, the antimicrobial effects of metal oxides; zinc oxide (ZnO), magnesium oxide (MgO), copper oxide (CuO), calcium oxide (CaO) and silver nanoparticles on S.aureus and E.coli were evaluated by minimum inhibition concentration (MIC) method. For E.coli, minimum bactericidal concentration (MBC) values were determined for ZnO, MgO, CuO, CaO as 49, 391, 25000 and 781 ppm, respectively. MBC value was determined as 1562 ppm for silver. For S.aureus, MBC values were determined as for ZnO, MgO, CuO and CaO as 25000, 781, 25000 and 391 ppm, respectively. MBC value was determined as 1562 ppm for silver. At the first step of this study, CaO and MgO produced by Alfa Aesar were determined as the metal oxides showing bactericidal effect with the minimum concentrations against both bacteria. Thus, plastic surfaces including CaO were produced at the second step of this study. Although no antibacterial effect was observed for the plastic surfaces containing 781 ppm of CaO on E.coli and S.aureus, plastic surfaces containing 7810 ppm CaO showed the antibacterial effects against E.coli and S.aureus.