Türk konut yapı kooperatiflerinde uyuşmazlıklar
Disputes in Turkish housing cooperatives
- Tez No: 342697
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMBİZ RAMYAR, PROF. ORHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, konut kooperatifi, uyuşmazlık, Cooperative, Housing, Housing Cooperatives
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Türk Konut Yapı Kooperatiflerinin amaçlarına doğru bir şekilde ulaşmalarını sağlamak amacıyla Yasama, Yürütme, Yargı tarafından koyulan düzenlemelere yer verilmek istenmiştir. Konut yapı kooperatiflerinin üyeleri, yöneticileri ve konut yapımını gerçekleştiren yükleniciler incelendiğinde mevzuata ait bilgilerinin çok yetersiz olduğu görülmektedir. Bu eksikliklere ek olarak yüklenicilerin teknik bilgi yönünden yeterli olduğu söylenememektedir. Mevzuat ve teknik yönden var olan bu yetersizlikler pek çok uyuşmazlığın temelini oluşturmaktadır. Tezde bu sorunlara yönelik sıkça karşılaşılan mevzuat sorunlarını ayrıntılarıyla açıklık getirilmeye çalışılmış, bu bilgiler yaklaşık 160 adet yargı kararı incelenmesinden sonra 122 adet kararın teze alınması ile desteklenmiştir. Bazı durumlarda; Yasama, Yürütme, Yargı kararlarında çelişkiler olduğu görülmüştür. Görülen çelişkiler mevcut yasal zeminin yol açabileceği sorunlara da dikkati çekebilmek için tartışılmıştır. Çalışma yalnızca konut yapı kooperatiflerine yönelik yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to explain the laws and regulations issued by legistations, executives and justice, in order to help Turkish Housing Cooperatives in the way of gaining their goals. It is obvious that board of directors, shareholders and contractors worked for housing cooperatives have very limited informations about regulations and laws issued by government. In addition to that, lack of technical knowledge is another difficulty met by the contractors during bulding houses. Lack of technical knowledge and absence of understanding the regulations cause most of the disputes in cooperatives. In this study, by the light of verdicts, housing cooperatives in Turkey are investigated in terms of problems occured between shareholders, directors and conctractors. Approximately 160 verdicts have been searched and 122 of them are used to support the solutions handled in detail. It has been observed that; legistations, executive regulations and verdicts constitute a contradiction in some cases. Contradictions observed in spesific cases are also discussed in order to remove problems that may caused by current legal ground. This study is made up on the basis of housing cooperatives only.