Arıtma çamuru uygulamalarının kumlu kil bünyeli toprağın özellikleri ve mısır verimi üzerine etkisi
Effects of treated sewage sludge applications on sandy clay soil properties and corn yield
- Tez No: 342726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ DELİBACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu denemede, kentsel arıtma çamurunun mısır verimi ve toprağın bazı özellikleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Stabilize arıtma çamuru belediyelerin atık su arıtma tesislerinden çıkan son üründür. Bu ürün arazide depolanarak, denize boşaltılarak, toprak altına gömülerek ya da yakılarak bertaraf edilmektedir. Bunlara ek olarak, stabilize arıtma çamuru toprak düzenleyici ve gübre olarak tarım alanlarında da kullanılmaktadır. Bu deneme İzmir Menemen?de bulunan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında kurulmuştur. Çalışma alanı Türkiye?nin Batı Anadolu bölgesidir. Arazi çalışmasında tesadüf blokları deneme desenine göre 20 parsel oluşturulmuştur. Deneme parsellerinin genişliği ve uzunluğu 3?er metredir. Denemenin kurulduğu toprağın bünyesi kumlu kildir. Deneme 5 farklı uygulama ve 4 paralelli olarak yürütülmüştür. Bu beş farklı uygulama: kontrol, gübreli tanık (mineral gübre), nemli olarak 5 ton/da, 10 ton/da ve 15 ton/da (kuru ağırlık olarak 1,25t/da; 2,5 t/da; 3,75 t/da) arıtma çamuru uygulamasıdır. Denemede uygulanan artan dozlardaki arıtma çamuru toprağın organik maddesini, tuzunu, pH?sını, katyon değişim kapasitesini (KDK) ve kireç içeriğini tanığa göre istatistiksel olarak artırmıştır. Arıtma çamuru uygulamaları deneme toprağının toplam N içeriğini de artırmıştır. Hasat sonrası alınan toprak örneklerinde toplam N miktarında azalma görülmüştür. Bunun nedeni ürün ile birlikte azotun önemli bölümünün topraktan kaldırılmasıdır. Toplam N?da olduğu gibi, topraktaki alınabilir P ve K? da da arıtma çamuru uygulamalarına koşut olarak tanığa göre artış görülmüştür. Bunun nedeni arıtma çamurunun içeriğinde ki yüksek fosfor ve potasyumdur. Arıtma çamuru uygulamaları ile topraktaki toplam Ni, Pb, ve Cd içeriğinde tanığa göre istatistiksel olarak değişim olmazken, toplam Cu, Cr ve Zn elementleri istatistiksel olarak tanığa göre artış göstermiştir. Bu artışa rağmen, topraktaki toplam Cu, Cr ve Zn miktarı yönetmelikte izin verilen sınır değerlerin oldukça altında kalmıştır. Arıtma çamuru uygulamaları ile alınabilir Cu, Cr, Ni, ve Zn elementlerinde kontrole göre istatistiksel olarak artış görülürken, alınabilir Cd ve Pb miktarında kontrole göre istatistiksel olarak değişim belirlenmemiştir. Artan dozdaki arıtma çamuru uygulamaları mısır verimini tanığa göre istatistiksel olarak önemli düzeyde artırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine effects of treated sewage sludge applications on some soil properties and corn yield. Treated sewage sludge (TSS) is an ultimate product of municipal wastewater treatment. It may be deposited in landfills, in the sea (ocean disposal), under the ground, or (to a certain extent) in the air as a consequence of incineration. In addition TSS can be recycled in various ways, including its use as fertilizer, as a soil conditioner in farmland. The experiment was conducted in the experimental fields of Ege Agricultural Research Institute in Menemen-İzmir. Study area is in the Western Anatolia region of Turkey. The field study was conducted in 20 plots in a randomized-block desing. The plots dimensions were 3 m width and 3 m length. Soil texture of experimental field is sandy clay. The experiment was conducted with four replications and five different applications. These applications are control, mineral fertilizer, moist sewage sludge 5 ton/da, 10 t/da and 15 t/da (as dry sewage sludge 1,25 t/da; 2,5 t/da; 3,75 t/da). Organic matter, total salt, pH, cation exchange capacity (CEC) and lime content of soil were significantly increased by increasing treated sewage sludge levels when compared with the control. Also, Total N content of soil was increased by increasing sewage sludge levels. But N content in the soil decreased in the 2nd sampling period because of the plant uptake of N in soil. As like as total N, addition of increasing treated sewage sludge rates significantly increased available P and K in soil when compared with the control because of high P and K content of sewage sludge. There was no relationship between treated sewage sludge levels and total Ni, Pb and Cd concentration in soil when compared with control. However, total Cu, Cr and Zn concentrations in soil were significantly increased by increasing treated sewage sludge aplications. But heavy metals concentrations in soil were lower than the toxic threshold values according to the offical limits. Increasing treated sewage sludge aplications were significiantly increased available Cu, Cr, Ni and Zn concentrations in soil when compared with control. However, available Cd and Pb concentrations in soil did not change significantly. Applications of increasing treated sewage sludge levels were significantly increased corn yields when compared with control as statistically.
Benzer Tezler
- Arıtma çamuru külünün geoteknik mühendisliği uygulamalarında kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of sewage sludge ash in geotechnical engineering applications
SEDA YÖN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
İnşaat MühendisliğiDicle ÜniversitesiZemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HAYRULLAH AKYILDIZ
- Arıtma çamuru uygulamalarının kumlu tın bünyeli toprağın ve mısırın ağır metal içeriği üzerine etkisi
Effect of sewage sludge applications on heavy metal content of sandy loam soil and corn
CANSU ALMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
ZiraatEge ÜniversitesiToprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEZAİ DELİBACAK
- At gübresı̇ ve arıtma çamuru kompostunun, xerofluvent bı̇r toprağın özellı̇klerı̇ne ve bı̇tkı̇sel üretı̇me etkı̇sı̇
Effects of horse manure and sewage sludge compost on a xerofluvent soil properti̇es and corn production
SALIOU ALADJI
Doktora
Türkçe
2020
ZiraatEge ÜniversitesiToprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İHSAN BÜLENT OKUR
- Atık su arıtma çamurlarının şartlandırılmasında alternatif yöntemlerin araştırılması
Analyzing the effects of addition of biomass and coal ash for being improved the dewatering properties of sewage sludges
DERYA AKBULUT
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Çevre MühendisliğiSakarya ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ÖMER HULUSİ DEDE
- Arıtma çamuru uygulamalarının bazı ağaç türlerindeki etkilerinin araştırılması
The effects of sewage sludge applications on several tree species
GÜLBİN ÇETİNKALE DEMİRKAN
Doktora
Türkçe
2015
Peyzaj MimarlığıÇukurova ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZERRİN SÖĞÜT