Bedensel engellilere yönelik kentsel peyzaj tasarım kriterlerinin Ankara İli Kızılay Meydanı ve ilişkili caddelerinde irdelenmesi
Study on cityscape criteria for persons with physical disabilities in the sample of Kizilay square and connecting streets of Ankara province
- Tez No: 342725
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ TAHTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel peyzaj tasarım kriterleri, bedensel engelli, erişilebilirlik, Cityscape design criteria, persons with physicaldisabilities, accessibility
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Engelliler toplumun ayrılmaz bir parçasıdır ve yaşamın her alanında sorunlarla karşılaşmaktadır. Sosyal çevre insanın hayata bakışını etkilemektedir. Engelli bir bireyin sosyal hayata katılabilmesi dış mekân düzenlemelerinin engellilere uygun olarak tasarlanıp hayata geçirilmesi ile mümkündür. Kaldırımda hareket edebilmek, karşıdan karşıya geçebilmek gibi sınırlı aktiviteler için bile çok sayıda engel bulunması nedeniyle, kentlerin büyük bölümü engelliler için ulaşılamaz durumdadır. Bu çalışmada bedensel engellilere yönelik kentsel peyzaj tasarım kriterleri ve standartları belirtilerek açık alanlardaki kullanım alanlarının engelsizleştirilmesine katkıda bulunulmak amaçlanmaktadır. Bu amaç ile ülkemizin Başkenti Ankara ili Kızılay Meydanı ve ilişkili caddeleri araştırma alanı olarak seçilmiş ve engellilerin kullanımına uygunluğu incelenerek ortak sorun oluşturan yerler temsili alan üzerinde projelendirilerek sonuç ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Persons with disabilities are an integral part of societies and they face many problems in all stages of life. Social environment affects a person?s attitude to life. Ensuring participation of a person with a disability to social life can be possible only by means of rearranging physical environment of cities in line with the needs of persons with disabilities. Due to existence of so many barriers even for basic outdoor activities such as moving along on a sidewalk or crossing across a motorway, most parts of the cities are inaccessible for persons with disabilities. This study aims contributing to the effort of elimination of physical barriers in open public spheres by means of establishing cityscape design standards and criteria for persons with physical disabilities. Within this scope, Kızılay Square and connected streets of the capital city Ankara are chosen as research areas. Accessibility of these areas are assessed, inaccessible places constituting a problem for persons with disabilities are redesigned on a representative ground and thus, conclusions and proposals are set forth.