Applying green engineering principles to the textile industry for water resource management and pollution control
Tekstil endüstrisinde su kaynakları yönetimi ve kirlilik kontrolü için yeşil mühendislik prensiplerinin uygulanması
  1. Tez No: 342778
  2. Yazar: KASHİF NADEEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE TEZCANLI GÜYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, Yeşil Yönetim, Membran, Ozonlama, Oksidasyon, Maliyet, Recycling, Green, Management, Membranes, Ozonation, Oxidation, Economics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Endüstrilerde geri dönüşüm ve tekrar kullanım, azalan yeraltı su seviyeleri, mevzuat baskıları, artan atıksu arıtma ve su temini maliyetleri sebebiyle günümüzün büyüyen ekonomi şartlarında oldukça önemlidir. Bu çalışma, kumaş kalitesine göre ortalama 35 ton/gün üretim kapasitesi ve 3000 m3 /gün debiye sahip Çorlu-Türkiye' de bulunan bir tekstil endüstrisi için özel olarak tasarlanmıştır. Örgü kumaş boyama, baskı ve terbiye yapan ilgili tesisin farklı proses atıksularında yapılan KOI, renk, sertlik, AKM, toplam çözünmüş katı madde ve iletkenlik testleri sonucunda geri dönüşüm veya tekrar kullanımı sorun olabilecek problemli proses atıksuları belirlenmiştir. Atıksu karakteri ve miktarına bağlı olarak ön işlem, boyama, yıkama ve terbiye işlemleri atıksuları sınıflandırılmıştır. Atıksu renk, KOI ve tuzluluk değerleri deşarj limit değerlerinden yüksek olduğundan, deşarj limitlerinin sağlanması ve atıksuyun geri kullanımı amacıyla mevcut arıtma sisteminin iyileştirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.Endüstriyel su tüketiminde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için farklı proses atıksuların arıtımı için farklı arıtma teknikleri denenerek en uygun arıtma tekniğine sahip kapalı devre geri dönüşüm sistemi önerilmiştir. Biyolojik arıtma tesisi çıkış atıksuyunun UF/NF veya O3/NF sistemleri ile arıtılarak boya banyosunda geri kullanımı en uygun alternatifler olarak belirlenmiştir. UF/NF sistemi ile %100 renk, % 95 KOI, ve % 91 iletkenlik giderimi sağlanmıştır. O3/NF sistemi ile ise %100 renk, % 92 KOI, ve % 91 iletkenlik giderimi sağlanmıştır. Önerilen arıtma tekniklerinin işletme maliyetleri sırasıyla 0.41 ve 0.31 USD/m3 olarak hesaplanmıştır. Biyolojik arıtma tesisi çıkış atıksuyunun sadece ozonlanması (15 mg/l) sonucunda % 97 renk, % 60 KOI giderimi sağlanmış, ancak tuz giderimi gerçekleşmemiştir. Ozonlanan atıksu boya banyosuna % 35 daha az NaCl ve % 20 daha az Na2CO3 ilave edilerek boyamada güvenle geri kullanılmıştır. Ozonlamanın v işletme maliyeti 0.045 USD/m3 olarak hesaplanmıştır. Tuz ve soda azaltımının kazancı ise 10200 USD/ay olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Water management, recycling and reuse in industrial facilities is a hot topic in today's growing economy because of declining water levels, regulation pressure, and increasing cost of wastewater treatment and supply. This study was specifically designed for a textile industry located in Çorlu-Turkey, with an average production capacity of 35tons/day and water consumption of 3000 m3/ day depending upon the fabric quality. The problematic areas in knitted wet processing industry were identified after scrupulous testing of wastewater for different parameters like COD, color hardness, TSS, TDS, and conductivity that impede textile wastewater to be reused or recycled. Depending upon the quality and quantity of the wastewater from streams like pre-treatment, dyeing, washing and finishing; were categorized. The COD, Colour and salinity value of the discharge water were higher than the discharge limits. So, there was a need to upgrade the current treatment plant in order to meet the predefined standards and reuse the wastewater.Closed water loop recycling solution after trying a number of treatment options for segregated streams are proposed for achieving sustainability in industrial water consumption. UF/NF and O3/NF were evaluated as the most attractive options for the treatment of biologically treated wastewater, and the treated wastewater was safely reused for dyeing purposes. 100 % color, 95 % COD and 91 % conductivity removal was achieved by UF/NF system, while 100 % color, 92 % COD and 91 % conductivity removal was achieved by O3/NF system. Operational costs of the proposed systems were calculated as 0.41 and 0.31 USD/m3 , respectively. 97 % color, 60 % COD and no conductivity removal was achieved by the ozonation (15 mg/l) of biologically treated wastewater. Ozonated wastewater was safely reused for dyeing purposes with 35 % and 20 % less NaCl and Na2CO3 introduction to dyebath, respectively. Operational cost of ozonation was iii calculated as 0.045 USD/m3 . The estimated saving for this reduction was calculated as 10200 USD/month.