Ayder-Ceymakçur (Çamlıhemşin/Rize) yaylalarının florası ve yöre ballarının kimyasal ve palinolojik özellikleri
The chemical and palynological characteristic of honey kind of the district and Ayder-Ceymakçur (Camlihemşin/Rize)
- Tez No: 342897
- Danışmanlar: PROF. DR. VAGİF ATAMOV, PROF. DR. KADRİYE SORKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Ayder Plateu, Ceymakçur Plateu, Flora, Honey, Pollen Analysis, TPN-10g
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Galer Düzü- Ceymakçur Yaylası arasında kalan bölgenin florası ve bölgedeki balların melissopalinolojik, şeker ve nem analizleri yapılmıştır. Yapılan flora çalışmasında 48 familyaya ait 131 cins ve 228 takson belirlenmiştir. Tespit edilen taksonlardan 6 tanesi Pteridophyta, 222 tanesi ise Spermatophyta bölümüne aittir. Spermatophyta bölümüne ait taksonlardan 3?u Gymnospermae, 219ü ise Angiospermae alt bölümü içerisinde temsil edilmektedir. Taksonların endemizm oranı % 5,26 olarak belirlenmiştir. Çalışma alanındaki taksonların fitocoğrafya bölgelerine göre dağılımı; fitocoğrafik bölgesi Avrupa-Sibirya % 67,54, İran-Turan % 2.19 olarak tespit edilmiştir. Akdeniz fitocoğrafik bölge elementi gözlemlenmemiştir. Geniş yayılışlı taksonların oranı ise % 29,82?dir. Çalışma alanında en fazla taksona sahip familyalar sırasıyla Asterceae (25 takson), Rosaceae (16 takson), Scrophulariceae (14 takson), Lamiaceae (12 takson) ve Poaceae (10 takson)dur. 2012 Ağustos ayında Ayder- Ceymakçur Yaylaları arasında kalan bölgede farklı arılıklardan toplanan 41 bal örneğinde polen, şeker ve nem analizleri yapılmıştır. Örneklerdeki polen teşhisleri sonunda 36 takson tespit edilmiştir. Melissopalinolojik analizlerde dominant, sekonder minör ve eser polenler saptanmıştır. 5 örnek unifloral 36 örnek ise multifloral olarak değerlendirilmiştir. Castanea sativa polenleri bütün örneklerde dominant miktarda tespit edilmiştir. Sekonder polen ise bir örnekte rastlanılıp Brassicaceae olarak tanımlanmıştır. 10g baldaki toplam polen sayısı (TPS-10 g) 3438- 87056 arasında değişmekte olup normal ve çok az polene sahip ballar olarak incelenmiştir. 10 örnekte değişik miktarlarda bakteri sporuna rastlanmıştır. 2 örnekte arı puluna 1 örnekte ise arı kılına rastlanmıştır. Örneklerdeki nem miktarı ise % 16,4- 20,9 arasında değişmektedir. Şeker analizlerinde Fruktoz % 14,05-52,82 arasında değişmekte olup, Glukoz % 14,31-49,24 arasında değişmektedir. Anahtar Kelimler: Ayder Yaylası, Ceymakçur Yaylası, Flora, Bal, Polen Analizi, TPS- 10g
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the flora of area between Galer- Ceymakçur Plateau, the region honeys pollen, sugar and moisture analysis. The 131 genera and 228 taxa belong to the 48 families were determined. 6 taxa are represented in Pteridophyta and 222 taxa belong to the Spermatophyta division. The 3 taxa belong to the Gymnospermae subdivisio and 219 taxa were represented in Angiospermae subdivisio. The endemism ratio is % 5,26 . The distribution of the taxa determined in the studied areas according to the phytogeographic regions were found as Euro-Siberian elements were 244 (% 67,54), Irano-Turanian elements were %2,19. Mediterranean elements weren?t found. Widely distrubuted taxas ratio were % 29,92 The largest five families in the studied areas were found as following; Asterceae (25 takson), Rosaceae (16 takson), Scrophulariceae (14 takson), Lamiaceae (12 takson) ve Poaceae (10 takson). Pollen, sugar and moisture analysis were performed on 41 samples that collected from the region between Ayder and Ceymakçur Plateaus in August 2012. Following the pollen identification in the samples, 36 taxon were detected. The pollen analysis revealed 5 unifloral and 36 multifloral honeys. The dominant group of pollens Castanea sativa were detected in all samples. Seconder pollen was detected in only one sample and this was identified as Brassicaceae. Total pollen number in 10 grams of honey was variable between 3438 and 87056 and only honeys which had regular and a few pollens were analysed. Variable amounts of bacterial spores were detected in 10 samples. Bee stamp in 2 samples and bee hair in an another sample were detected. Furthermore, the amount of moisture in the samples were variable between 16.4% and 20.9%. Fructose was calculated between 14,05-52,82%. Glucose was calculated between 14,31-49,24%.