Ayder (Rize) yaylalarında yayılış gösteren Lamiacea familyasına ait bazı taksonlar üzerinde morfolojik ve anatomik bir araştırma
A morphological and anatomical investigation on some taxa of Lamiaceae family distributed in Ayder (Rize) plateous
- Tez No: 233442
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Lamiaceae, Morfoloji, Anatomi, Lamiaceae, Morphology, Anatomy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ayder (Rize) Yaylalarında Yayılış Gösteren Lamiaceae Familyasına Ait Bazı Taksonlar Üzerinde Morfolojik ve Anatomik Bir AraştırmaÖZETBu çalışmada Ayder Yaylaları' nda yayılış gösteren Lamiaceae familyasına ait beş tür (Stachys sylvatica L., Calamintha grandiflora L., Prunella vulgaris L., Clinopodium vulgare subsp. vulgare L., Lamium ponticum Boiss.& Bal. ex Boiss) morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. Türlerin dış morfolojik özellikleri belirlenerek Türkiye Florasındaki bulgularla karşılaştırılmış ve ek bilgiler elde edilmiştir.Anatomik incelemelerde, türlerin özellikle petiyol yapılarında önemli farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Türler Lamiaceae familyasının genel özelliklerini yansıtmaktadır. Ayrıca türlerin kök, gövde, yaprak ve petiyollerinden alınan enine kesitlerinde örtü ve salgı tüyleri de incelenmiş ve bunların sayı ve şekil bakımından farklılıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A Morphological and Anatomical Investigation on Some Taxa of Lamiaceae Family Distributed in Ayder (Rize) PlateousABSTRACTIn this study, five species of Lamiaceae family (Stachys sylvatica L., Calamintha grandiflora L., Prunella vulgaris L., Clinopodium vulgare L. subsp. vulgare ve Lamium ponticum Boiss.& Bal. ex Boiss) distributing in Ayder plateous have been investigated morphologically and anatomically. The outer morphological properties of species were determined and compared with Flora of Turkey and further information has been obtained.The important differences were determined especially in petiol structure in anatomical investigation. Species exhibit the general anatomical structure of Lamiaceae family. Surface and glandular hairs have been examined in the cross sections from root, stem, leaf, petioles and variations in shape and cells numbers have been determined.