Ayder Osman'ın 'Bizim Gemimiz', 'Yıllar ve Dostlar', 'Biz Bir Dünyada Yaşaymız' ve 'Demircinin Teklifi' isimli hikâyelerinin incelenmesi
Review of the stories named 'Bizim Gemimiz', 'Yıllar ve Dostlar', 'Biz Bir Dünyada Yaşaymız' and 'Demircinin Teklifi' by Ayder Osman
- Tez No: 358616
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırım Tatar Edebiyatı, Kırım, Tatar, Hikâye, Ayder Osman, Crimean Tatar Lıterature, Tatar, Story, Crimea, Ayder Osman
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
AKIN, Serkan; Ayder Osman'ın“Bizim Gemimiz”,“Yıllar ve Dostlar”,“Biz Bir Dünyada Yaşaymız”ve“Demircinin Teklifi”İsimli Hikâyelerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014. Ayder Osman, 20. yüzyılın son yarısından itibaren faaliyet göstermeye başladığı gazetecilik, son 30 yılında ise gazetecilik ve yazarlık çalışmalarıyla Kırım Tatar sanat ve edebiyat hayatına büyük katkılar yapmış önemli bir edebiyatçıdır. Varlığını Özbekistan'da sürdürmek zorunda kalan Kırım Türklerinin millî kimliklerini korumaları için gerekli olan edebiyat ve gazetecilik çalışmalarıyla Kırım Türklüğünün kültürünü ayakta tutmuş, yeni yazarların ve şairlerin yetişmesini teşvik etmiş önemli bir tenkitçidir. Bu çalışma, Ayder Osman'ın“Yıllar ve Dostlar”isimli hikâye kitabının içerisinde yer alan“Bizim Gemimiz”,“Yıllar ve Dostlar”,“Biz Bir Dünyada Yaşıyoruz”ve“Demircinin Teklifi”isimli hikâyelerin Kırım Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılması ve muhteva bakımından incelenmelerinden ibarettir. Ayder Osman'ın incelenen 4 hikâyesinde, iyilik teması esas alınsa da Kırım Türklerinin 20. yüzyıl boyunca yaşadıkları sıkıntılara, toplum yapısına ışık tutulmuş, Kırım Türklerine hikâyeler aracılığıyla yol gösterilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
AKIN, Serkan; Analysing of the stories titlet“Bizim Gemimiz”,“Yıllar ve Dostlar”,“Biz Bir Dünyada Yaşaymız”and“Demircinin Teklifi”was writen by Ayder Osman , Master's Thesis, Ankara, 2014. Ayder Osman is a man of letters who has made great contributions to the life of Crimean Tatar's art and literature, in his last thirty years of studies in journalism and authorship also in his journalism life which he started second half of the 20. Century. He is an important commenter who encourage new writers and poets to be grown up and has kept the culture of the Crimean Turkishness alive by studying about literature and journalism which is necessery for the protection of national identity of Crimean Turks, forced to maintain the existence in Uzbekistan. This work is composed of translations of Ayder Osman's stories from Crimean Turkish to Turkey Turkish,“Bizim Gemimiz”,“Yıllar ve Dostlar”,“Biz Bir Dünyada Yaşaymız”and“Demircinin Teklifi”which included in the story book, named“Yıllar ve Dostlar”and researching of content analysis In the four analysed Ayder Osman 's stories, even though the theme goodness is based on, sheded light on the structure of society and fundementally aimed to lead the Crimean Turks through stories.