Delaminasyonlu tabakalı kompozit plakaların burkulma analizi
Buckling analysis of the laminated composite plates with delamination
  1. Tez No: 343009
  2. Yazar: ALİ BURAK BABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNUR GÖREN KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Circular delamination, buckling analysis, laminated composites plate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, delaminasyonlu tabakalı kompozit plakaların burkulma davranışları araştırılmıştır. İki farklı sınır koşulu için üç boyutlu sonlu elemanlar modeli oluşturularak kompozit plakaların burkulma yükleri belirlenmiştir. Sonlu elemanlar yöntemi ile burkulma yükleri üzerine delaminasyonun çapı ve konumu, fiber oryantasyonu ve farklı sınır koşullarının etkileri incelenmiştir. ANSYS programı kullanılarak, APDL (ANSYS Parametric Design Language) kodu geliştirilmiştir.Çalışmada kullanılan sekiz tabakalı kompozit plakaların fiber oryantasyonları; ? [0] ? _4s, ? [45/-45] ? _2s ve ? [90/-90] ? _2s olarak seçilmiştir. İlk olarak hasarsız tabakalı kompozit plakalardaki burkulma yükleri belirlenmiştir. Sonuçlar grafik ve tablolar halinde sunulmuştur.Anahtar sözcükler : Dairesel delaminasyon, burkulma analizi, tabakalı kompozit plaka.
Özet (Çeviri)
In this study, the buckling behavior of the laminated composite plates with delamination has been investigated. Buckling loads of the composite plates have been determined by generating three-dimensional finite elements model. Effects of the diameter and location of the delamination, fiber orientation and different boundary conditions on the buckling loads have been examined by the Finite Elements Method. APDL (ANSYS Parametric Desing Language) code has been developed by using ANSYS program.Fiber orientations of the eight-layered composite plates used in the study have been chosen as ? [0] ? _4s, ? [45/-45] ? _2s and ? [90,/-90] ? _2s. First, the buckling loads of intact laminated composite plates have been determined. The results have been presented graphically and in tabular.