Nondestructive detection of impact damage in glass epoxy cylindrical shells by penetrant method
Cam epoksi silindirik kabuklardaki darbe hasarlarının penetrant ile tahribatsız tespiti
  1. Tez No: 68642
  2. Yazar: BALKAR ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT DOYUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük Hızlı Darbe, Kompozit Malzeme, Tahribatsız Muayene, Penetrant Methodu, Low-velocity Impact, Composites, Nondestructive Testing, Penetrant Testing. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Öz CAM EPOKSİ SİLİNDİRİK KABUKLARDAKİ DARBE HASARLARININ PENETRANT İLE TAHRİBATSIZ TESPİTİ Altay, Balkar Yüksek Lisans,Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent Doyum Şubat 1997, 101 sayfa Bu araştırmada, düşük hızlı darbe yüklemesinin (±45°2, 90°) S-cam fiberli epoksi ve (±54°3, 90°) E-cam fiberli epoksi boru parçalarında oluşturduğu hasar çeşitleri ve karakteristikleri incelenmiştir. Hataların bulunması için gözle muayene metodu, su ile yıkanabilir kırmızı boya penetrant sistemi, su ile yıkanabilir flonşıl penetrant sistemi ve sonradan emülsiyon yapılan flonşıl penetrant sistemi kullanılmıştır. 3.68 J, 4.9 J, 6.13 J, 7.36 J ve 8.58 J enerji seviyelerinde düşük hızlı darbe üretebilen bir düzenek tasarlanmış ve üretilmiştir. Darbe sonucu oluşan matrisdeki çatlakların başlangıç safhası olan noktasal hatalar, düzenli ve düzensiz matrisdeki çatlaklar ve delaminasyon bölgeleri yukarıda anılan tahribatsız muayene teknikleri kullanılarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONDESTRUCTIVE DETECTION OF IMPACT DAMAGE IN GLASS EPOXY CYLINDRICAL SHELLS BY PENETRANT METHOD Altay, Balkar M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent Doyum February 1997, 101 pages In this study, types and characteristics of defects produced by low- velocity transverse impact loading on (±45°2, 90°) S-glass fiber-reinforced epoxy and (±54°3, 90°) E-glass fiber-reinforced epoxy tubular specimens were investigated. Visual inspection, water-washable red dye penetrant system, water-washable fluorescent penetrant system and post-emulsified fluorescent penetrant system were utilized for damage assessment. A setup was designed and manufactured for producing low-velocity transverse impact at energy levels of 3.68 J, 4.9 J, 6. 13 J, 7.36 J and 8.58 J. It was possible to detect point-like defects which are the initiation of cracks in the matrix, regular and irregular cracks in the matrix and delamination zones caused by impact loading. m