Modeling and querying bitemporal semistructured data warehouses
Yarı yapılı çift zamanlı veri ambarlarının modellenmesi ve sorgulanması
- Tez No: 343029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veri ambarı, çift zamanlı veri modeli, yarı yapılı veri, Oracle veri ambarı yaratıcısı, Data warehouse, bitemporal data model, semi-structured data, Oracle warehouse builder
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son yıllarda yaygın olarak kullanılan ve önem kazanan Veri Ambarı, daha hızlı ve efektif raporlama imkanı sağlayan bir sistemdir. Veri ambarında veriler, işlem olmayan depolama alanlarında tutulur. Veri ambarı küpleri aracılığıyla, kolay raporlama ve muhakeme sağlanır. İşletmelerde müşterinin eğilimlerini saptamak ve müşteri memnuniyetini arttırmak önemlidir. Bu noktada veri ambarı çok iyi bir çözümdür. Veri analizi yaparken eski tarihlere ait bilgilere ihtiyaç duyulur. Zamana dayalı gerçekçi raporlar alabilmek için, değişen veriler geçerlilik sürelerine göre belli bir düzende tutulmalıdır. Çift zamanlı yaklaşım zamansal veri saklama yaklaşımlarından biridir. Verilerin daha az yer kaplamaları için çeşitli metotlar kullanılabilir. Veritabanındaki tabloları iç içe oluşturmak bu yöntemlerden biridir. Bu uygulamanın amacı, zamansal değerleri çift zamanlı yapıda tutan, yarı yapılı bir dataset üzerinden veri ambarı küpleri oluşturmak ve oluşan küpleri sorgulamaktır. Ayrıca sorguların sonuçları da incelenmiştir. Sonuçlar veri analizinde ve şirketlerin strateji geliştirmesinde kullanılabilir. Yarı yapılılığı sağlamak için nested tablolar ve nested typelar kullanılmıştır. Yüzde 66 daha az disk alanı kullanımı sağlanmıştır. Boyutsal bir veritabanı modellenmiştir. Sorgular boyutsal veritabanında çalıştırılmış, sonuçlar tartışılmıştır. Sonuçlar diyagramlar ve grafikler ile açıklanmış ve desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Data Warehouse is very common and achieved prominence in recent years is a system that supplies more effective and rapid reports. Warehouse data is stored in a non-transactional repository. Easy reporting and reasoning via prepared warehouse cubes is ensured. It is important to understand customer?s tendencies and increase the customer satisfaction in corporations. At this point warehouse is a great solution. Temporal approaches are very important while analyzing historical data. Knowledge of old times is required on data analysis. To gain time- based realistic reports, changed data has to be stored in a certain order. Bitemporal approach is one of the temporal data storage approaches. Various methods may be used to store data in less space. Generating nested database tables is one of these methods. Nested tables compose a semi-structured format in database. The aim of this study is designing warehouse cubes which stores temporal values in bitemporal form, semi-structured format. Additionally cubes are queried and results are discussed. Outcomes may be used for analysis and data strategy development of companies. For supplying semi-structured form nested tables and nested types are used. 66 percent less disk space usage is provided. A dimensional database is designed. Queries are run in this dimensional database and results are discussed. Results are explained and supported with diagrams and charts.