Greenhouse gas inventory for an industrial wastewater treatment plant
Endüsriyel bir atık su arıtma tesisine ait sera gazı envanteri
- Tez No: 343037
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DÖLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sera gazı envanteri, GHG Protokolü, karbon dengeleme, hesaplama araçları, atıksu arıtma tesisi, Greenhouse gas inventory, GHG Protocol, carbon offsetting, calculation
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İzmir Kemalpaşa'da bulunan bir gıda firmasına ait atıksu arıtma tesisi seragazı emisyon envanteri hazırlanmak üzere örnek olarak alınmıştır. Envanter çalışmasının kapsamı seragazı emisyonlarının kaynağının belirlenmesi ve hesaplamalarının yapılmasıdır. Sonuç bölümünde, bu atıksu arıtma tesisinin emisyonlarını azaltmak için faydalı olacak aktiviteler açıklanmıştır. Enerji tüketimi ve taşıma gibi firmanın arıtma tesisine ait faaliyetlerini kapsayan kuruluş seviyesinde/endüstriyel bir envanter hazırlanmıştır. İlk aşamada organizasyonun sınırları ve faaliyet kategorileri belirlenmiş ve yukarıdan aşağıya yaklaşımı ile faaliyet bilgileri toplanmıştır. Hesaplama bölümünde, emisyonların hesaplanması için seragazı verilerinin seragazı faktörleri ile çarpımı olarak adlandırılan yöntem seçilmiştir. Bu yönteme göre toplanan bilgiler bir hesaplama programına işlenerek seragazı emisyonları hesaplanmaktadır. Bu programlar, GHG Protokolü tarafından“sabit yanma aracı”,“satın alınan elektrik aracı”,“taşıma aracı”olarak adlandırılmıştır.“Sabit yanma aracı”fosil yakıtlardan kaynaklanan doğrudan sera gazı emisyonlarının hesaplandığı programdır.“Satın alınan elektrik aracı”, ekipmanların elektrik kullanımından kaynaklanan dolaylı sera gazı emisyonlarına ve“taşıma aracı”, atıksu kimyasallarının taşınmasından kaynaklanan diğer dolaylı sera gazı emisyonlarına aittir. Çalışmada, doğrudan ve dolaylı seragazı emisyonları sırasıyla 2178,35 ton/yıl (fosil yakıtlardan) ve 903,37 ton/yıl (elektrik kullanımından) olarak hesaplanmıştır. Atıksu arıtma tesisine ait karbondioksit emisyonları belirlendikten sonra, karbondioksit emisyon giderimi için karbon yönetim metotları tartışılmıştır. Sonuç olarak, incelenen tesis için uygulanabilecek en ucuz ve en kolay karbon dengeleme metodu ağaç dikmek olarak tercih edilmiştir. Sonuç olarak, tesis yılda 25865 TL maliyetle 5173 adet ağaç dikerek karbon dengeleyebilir. Buna ek olarak, parçalama ünitesinde işlemden geçen çamur miktarını azaltmak fosil yakıt tüketiminde ve dolayısıyla doğrudan seragazı emisyonlarında önemli azalma sağlayacaktır. Teorik çalışmalar, çamurun depolama sahasına gönderilmesinin atmosfere verilen karbondioksit emisyonlarında 931,27 ton azalma sağlayacağını, tesisin yılda sadece 7760 TL ödeyerek 1552 ağaç dikmek suretiyle karbon dengelemesi yapabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial wastewater treatment plant from a food factory is taken as case study for preparing greenhouse gas inventory in Kemalpasa, Izmir. The scope of the inventory is limited to identifying sources and calculating of the gases emissions. At the conclusion part, activities beneficial that reduce emissions are explained for this wastewater treatment plant. Community-level/ industrial inventory is prepared that includes emissions from activities in the plant of the company such as energy consumption and transportation. As a first step of this study, boundaries and activity categories of the organization are determined and activity data are collected according to“top-down”approach. In the calculation part of the study, a methodology is chosen for calculation of emissions which is called“greenhouse gas data is multiplied by the factors of greenhouse gas emissions.”According to this method, greenhouse gas emissions are calculated by collected data entering into a calculation program. The programs are defined“stationary combustion tool”,“purchased electricity tool”and“transportation tool”by Greenhouse Gas Protocol. Stationary combustion tool is used for calculating direct emissions from fossil fuel consumption. Purchased electricity tool is related to indirect emissions as electricity consumption of the equipment and transportation tool is related to other indirect emissions related to the transfer of wastewater chemical needs. In this study, direct and indirect greenhouse gas emissions is calculated as of 2178.35 tons/year (due to the fossil fuels) and 903.37 tons/year (due to the electrical consumptions) respectively. After carbon dioxide emissions are determined for the wastewater treatment system, carbon management methods are discussed for reducing the carbon dioxide emissions. Finally tree planting method is preferred to carbon offsetting as it is the cheapest and easiest method that can be applied for the company. As a result, the company can be neutral by planting 5173 number of tree with 25865 TL cost in each year. In addition, reducing the sludge quantities that is processing in the rendering unit will be resulted in drastic decrease in fossil fuel consumption, and thus in extreme decrease in direct greenhouse gas emissions. Theoretic studies shown that transporting of the sludge to the landfill site results with 931.27 tons carbon dioxide emissions to atmosphere; the company can plant only 1552 tree and pay 7760 TL to become carbon neutral in each year.