Extraction of sulfonamides from honey using admicelle solid phase extraction sorbent prior to liquid chromatographic determination
Balda sülfonamidlerin sıvı kromatografisi ile tayin öncesi admisel katı faz ektraksiyonu sorbenti kullanarak ayrılması
- Tez No: 343049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP SEYHAN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sülfonamid, bal, katı faz ekstraksiyonu, HPLC, Sulfonamides, honey, solid phase extraction, HPLC
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Baldan sülfadiazin, sülfametazin, sülfamerazin, sülfametoksazol gibi sülfonamidlerin ekstraksiyonu için yeni katı faz ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Yöntemin doğruluğunu kontrol etmek için bal örneklerine sülfonamid eklendi. Katı faz ekstraksiyon yönteminde kullanılan sorbenti hazırlamak için pH 9 da setiltrimetil amonyum bromür yüzey aktif maddesi silika ile modifiye edildi. Hazırlanan sorbentin FTIR ve SEM analizleri yapıldı. Önerilen yöntem örnek çözeltisinin pHsı, yüzey aktif madde miktarı, elüent türü ve hacmi, akış hızı açısından optimize edildi. Bu parametreler için yapılan çalışmalarda 0,5 ppm sülfonamidleri içeren sentetik çözeltiler kullanıldı. Optimizasyon sonucu elde edilen sonuçlar; pH 6, 50 mg yüzey aktif madde, elüent çözücüsü olarak 1:1 oranında 4 mL metanol:su ve örneğin yükleme akış hızı dakikada 1,5 mL olarak belirlendi. Sülfonamidlerin analizi, mobil faz olarak 10:15:75 oranında methanol: asetonitril: 0,05 M formik asit kullanılarak HPLC-DAD ile gerçekleştirdi. Kromatografik ayırmada izokratik elüsyon kullanıldı. Sülfonamidler 272 nm?de tayin edildi. HPLC yönteminin gözlenebilme sınırı tüm analitler için mililitrede 3-13 ng olarak bulundu. Sülfonamidlerin 0,01 ile 2,000 ppm derişim aralığında doğrusal olduğu gözlendi. Yöntemin tekrarlanabilirliği yüzde bağıl standart sapma, BSS, olarak tüm analitler için 5 paralel çalışma sonucunda litrede 0,1 mg için 5,91 den az bulundu. Bu yöntem ile bal örneklerinde bulunan sülfonamid miktarının litrede 0 ile 1,30 mg aralığında olduğu gözlendi. Yöntemin yüzde geri kazanımı sülfonamid eklenmiş bal örneklerinde çoğunlukla yüzde 70 üzerinde bulundu.
Özet (Çeviri)
A new solid phase extraction method for four sulfonamides as sulfadiazine, sulfamethazine, sulfamerazine and sulfamethoxazole in honey was developed. Fortified honey samples were studied in order to check the accuracy of this method. The sorbent used in the solid phase extraction method was prepared by modifying silica at pH 9 with surfactant such as cetlytrimethyl ammonium bromide. The FTIR and SEM analysis of the prepared sorbent were performed. The proposed method was optimized in terms of some parameters; pH of sample solution, amount of surfactant, eluent type and volume, flow rate using test solutions containing sulfonamides at a concentration of 0.5 mg per L. The optimized values are; pH 6, 50 mg of surfactant, 4 mL of methanol: water with ratio of 1:1 as desorption solvent mixture and 1.5 mL per min for flow rate of loading of sample. The analysis of sulfonamides were carried out on HPLC-DAD using mobile phase as methanol: acetonitrile: 0.05 M formic acid with ratio of 10:15:75. Chromatographic separation was obtained by isocratic elution. The sulfonamides were detected at 272 nm. The detection limit of the HPLC method was in the range of 3-13 ng per mL for all analytes. The linear ranges of sulfonamides were from 0.010 to 2.000 mg per L. The precision of this method as relative standard deviation percentage, RSD percentage, at 0.1 mg per L was found less than 5.91 percentage for all analytes for 5 replications. The amounts of sulfonamides in honey samples by this method were found in the range of 0 to 1.30 ppm. The recovery as percentage of this method using fortified honey samples were above mostly 70 percentage for all studied sulfonamides.