Maden işletmelerinin planlamasında üç boyutlu modelleme (3D) ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) uygulamaları
Three dimensional modelling (3D) and geographical information systems (GIS) applications in mining plants planning
  1. Tez No: 343055
  2. Yazar: UTKU EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu modelleme, Netcad, Surpac, CBS, rezerv hesabı, imalat haritası hazırlama, şev çizimi, jeoistatistik, harita bilgisi, Three dimensional modelling, Netcad, Surpac, GIS, reserve calculation, preparation of manufacturing map, drawing of glacis, geostatistics, map information
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Tez kapsamında günümüz madencilik çalışmalarındaki bilgisayar uygulamalarına yer verilmiştir. Harita bilgisi, jeoistatistik, coğrafi bilgi sistemleri, üç boyutlu modelleme üzerine bilgiler verilmiş, Netcad ve Surpac programlarıyla uygulamalar yapılmıştır. Uygulamaların yapım yöntemleri ve uygulama evreleri görsel olarak gösterilmiştir. Harita üzerindeki verilerin mevcut koordinat sistemine uydurulup imalat haritası oluşturmadaki aşamaları değerlendirilmiştir. Bir topoğrafik haritanın sayısallaştırılarak üç boyutlu hale getirilmesi, şev ve basamak oluşturma çalışmaları yapılmıştır. Oluşturulan alan ve hacimlerin hesaplamaları yapılmış, üç boyutlu blok model tasarımları jeoistatistiksel yöntemlerle incelenmiş ve mevcut analiz sonuçlarına ve belirlenen kısıtlara bağlı raporlamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis content is equipped with computer applications of present day mining studies. Data is given that is about map information, geostatistics, geographical information systems, three dimensional modelling, applications are done with Netcad and Surpac programmes. Formation methods of applications and application steps are shown visually. Data of map is adapted to current coordinate system then steps of manufacturing preparation map are evaluated. A topographic map is digitized then converted into three dimensional status, slope and bench formation studies are performed. Calculation of formed areas and volumes is done, three dimensional block model designs are studied and reporting is done with respect to current analysis results and fixed constraints.