The crystal structure analysis of a dinuclear Rh(1) n-heterocyclic carbene complex
İki çekirdekli Rh(1) n-heterosiklik karben kompleksinin kristal yapı analizi
- Tez No: 343054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ GÜRHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: N-heterosiklik karben kompleksleri, benzimidazol, kristal yapı, N-heterocyclic carbene complexes, benzimidazole, crystal structure
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Pek çok biyolojik aktiviteye sahip benzimidazol, imidazol ve imidazolin halkaları içeren, bir geçiş metaline bağlı bulunan N-heterosiklik karben kompleksleri (NHKler), organometalik kimya ve homojen katalizde hatırı sayılır öneme sahiptir. NHKlerin geçiş metali komplekslerinin kararlılığı ile ilgili H. -W. Wanzlick ve K. Öfele tarafından birbirlerinden bağımsız olarak yayınlanan ilk bildirilerin ardından, çalışmalar karben komplekslerinin bu önemli türü üzerinde yoğunlaşmaya başlamıştır. Bu çalışma kapsamında, 2,6-bis(1-pentametilbenzil-1-H-benzimidazol-2-yl) piridin N-heterosiklik karben kompleksinin moleküler ve kristal yapısı, tek kristal X-ışını kırınımı yöntemi kullanılarak aydınlatılmıştır. Söz konusu bileşik monoklinik hücre yapısında C12/c1 uzay grubuna sahip olarak kristallenmiştir. Kristal yapı çözüm ve arıtımı aşamalarında sırasıyla, doğrudan yöntemler ve en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır. Söz konusu bileşiğin moleküler geometrisi, Rh atom merkezi civarında hafifçe bozulmuş kare düzlemseldir. Terdentat birimleri, benzimidazol halkaları ve [Rh(COD)Cl] birimleri arasındaki bağlantıdan dolayı bis-monodentat ligandları görevini görmektedir. Söz konusu bileşikte farklı türlerde molekül içi ve moleküller arası etkileşimler bulunmaktadır. Bu etkileşimlerin kompleksin tamamı üzerindeki etkileri ve bu etkilerin sonuçları detaylı bir şekilde incelenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
N-heterocyclic carbene complexes (NHCs), bound to a transition metal atom, bearing benzimidazole, imidazole and imidazoline rings that possess various biological activities have remarkable importance in organometallic chemistry and homogeneous catalysis. After the first reports about the stability of the transition metal complexes of NHCs by H. -W. Wanzlick and K. Öfele independently from each other, the studies focused on these important type of carbene complexes. In the scope of this study, the molecular and crystal structure of 2,6-bis(1-pentamethylbenzyl-1-H-benzimidazole-2-yl) pyridine N-heterocyclic carbene complex have been carried out by using single crystal X-ray diffraction technique. The title compound crystallizes in monoclinic cell setting with space group C12/c1. Direct methods and least-squares method are used in the crystal structure solution and refinement processes, respectively. The molecular geometry of the title compound is slightly distorted square-planar around the Rh atom center. The terdentate units act as bis-monodentate ligands resulting from the connection between the benzimidazole frameworks and [Rh(COD)Cl] units through the nitrogen atoms. There exist inter- and intra-molecular interactions of different types in the title compound. The effects of these interactions on the entire complex and their consequences are investigated and discussed in detail.