Numerical investigation of condensation on horizontal flat plate
Yatay duran düz levha üzerindeki yoğuşmanın sayısal olarak incelenmesi
- Tez No: 343056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTUNÇ EREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yoğuşma, nemli hava, sayısal modelleme, UDF, Condensation, humid air, numerical modeling, UDF
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, yatay düz levha üzerindeki yoğuşma nümerik olarak incelenmiştir. Nemli hava soğuk bir yüzey üzerinden akarken önce yoğuşmaya başlar ve daha sonra yüzey üzerinde katılaşır. Yüzey üzerindeki yoğuşma ısı transferini azaltır ve basınç düşümünü arttırır. Yatay düz levha geometrisi GAMBIT programında oluşturulmuştur. Uygun mesh kalitesi kullanılarak küçük hacimlere bölünmüştür. Süreklilik, momentum, enerji ve tür denklemlerini çözmek için sınır ve başlangıç koşulları kullanılmıştır. FLUENT programını kullanarak, sıcaklık dağılımı, hız dağılımı, yoğuşan kütle akısı ve net ısı transferi değerleri gözlenmiştir. Yatay düz levha üzerindeki yoğuşan kütle akısı nümerik ve analitik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. FLUENT? de yoğuşmayı çözmek için C++ programında oluşturulmuş User Defined Function kodu kullanılmıştır. Daha sonra nemli havadan düz yüzey üzerine olan yoğuşma miktarı hesaplanmıştır. Daha yüksek giriş hızı olması, daha yüksek ısı transferi olmasına sebep olmuştur. Daha yüksek giriş sıcaklığı olması, daha yüksek ısı transferi olmasını sağlamış fakat daha düşük kütlesel akı gözlenmiştir. Daha düşük kütle kesri daha düşük net ısı transferine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, condensation of humid air is examined on a horizontal flat plate numerically. When the humid air flows on the cold surfaces, it begins condensation and then solidification on the surface. The condensation on surface reduces the heat transfer rate and increases pressure drop. Geometry of horizontal flat plate is generated in GAMBIT software. The geometry is divided into small parts with suitable mesh sizes. Initial and boundary conditions are used to solve governing equations which are continuity, momentum, energy and species equations. Using FLUENT software, temperature distribution, velocity distribution, condensation mass flux rate and net heat transfer rate are observed. A comparison between numerical results and analytical results are performed for condensation mass flux on flat plate. To solve condensation on flat plate User Defined Function code is used in FLUENT which is prepared with C++ software. Then condensation is calculated numerically which is from humid air to the flat plate. For the higher inlet velocity values, heat transfer rate increases. For the higher inlet temperature, the higher heat is transferred but lower mass flux is observed. For the lower mass fraction, the lower net heat transfer is observed.