Development of a software framework for experimental design in the chemical industry
Kimya endüstrisinde deney tasarımı için bir yazılım çerçevesinin ngeliştirilmesi
  1. Tez No: 343059
  2. Yazar: PINAR AZİMLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA BİRANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Deney tasarımı, Taguchi metodu, regresyon analizi, kimya sektörü, Design of experiment, Taguchi method, regression analysis, chemical industry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Pazardaki rekabetin artması ile birlikte maliyetlerin azaltılması şirketler için çok önemlidir. Bu yönde, oldukça önemli bir faktör olan Deney Tasarım Yöntemleri kuruluşlara en kısa yoldan en az maliyet ile istenilen doğru sonuca ulaşmak için yol göstermektedir. Bu tezde, çeşitli endüstrilerde kullanmak için DOExpert adında yeni bir deney tasarım yapısı önerilmiş ve geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen başlıca çalışmalar (a) Birleşik Modelleme Dili (UML) ile bir model tasarlanması ve bir veritabanı oluşturulması (b) yazılım çerçevesinin ve DOExpert sisteminin geliştirilmesi (c) deneysel çalışmaların kimya endüstrisinde uygulanması. Önerilen yazılım çerçevesi; Taguchi Metodu ve Regresyon Analizi olmak üzere iki tür Deney Tasarımı (DOE) yaklaşımı içermektedir. Bu çalışmada sağladığımız yeni katkılar: (i) birkaç DOE metodunun aynı anda desteklenmesi, (ii) birden fazla yanıt değişken değerlerinin aynı anda hesaplatılabilmesi, (iii) ana faktörlerin ve faktörlerin ilişki etkilerinin sıralanabilmesi, (iv) birden fazla yanıt değişkeni için faktörlerin optimum değerlerinin bulunması. Bu tezde, deneysel çalışmalar kimya endüstrisinde uygulanmıştır. Taguchi yöntemi ve regresyon analizi, istenilen sonuca ulaşmak için pencere profillerinin optimum değerlerinin ayarlanması ve ürün reçetesi hazırlanması aşamasında kullanılmıştır. Bu deneysel tasarım metotları, farklı amaçlar için farklı endüstrilerde de kullanılabilir. Kimya endüstrisinde elde edilen deneysel sonuçlar, önerilen yazılım çerçevesinin etkinliğini göstermektedir. Sonuçlar göstermiştir ki, oluşturduğumuz yazılım çerçevesi, zaman ve maliyet yönünden iyi bir performans sağlamaktadır. Çalışmada elde edilen sonuçlar göstermektedir ki, deneysel tasarım yöntemleri kullanılarak yaklaşık yüzde 75 iyileştirme sağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cost reduction is very important for the companies as competition increases in the market. Experimental Design Methods are used in various units of enterprises are a major factor for businesses in this direction and provide a way to reach the most accurate desired results by using shortest path with a minimum cost. In this thesis, a new framework for experimental design and a system, called DOExpert, is proposed and implemented to use at several industries. In particular, we provide several tasks (a) designing a model with Unified Modeling Language (UML) and creating a database (b) implementation of the framework and DOExpert system (c) applying experimental works at chemical industry. Proposed framework contains two Design of Experiment (DOE) approaches: Taguchi Method and Regression Analysis. In this study, we provide the following new contributions: (i) supporting several DOE methods at the same time, (ii) calculating more than one response values at the same time, (iii) ordering main factors and the effects of their interactions and (iv) finding optimum values of factors for one response variable and (v) finding optimum values of the factors for more than one response variables. In this thesis, experimental studies were applied at chemical industry. Taguchi experimental method and regression analysis were used to set optimum windows profiles color levels or values during product recipe preparation to reach the desired results. These experimental design methods can be also used for different purposes in different industries. Experimental results obtained at chemical industry show the effectiveness of the proposed framework. The results show that our framework has a good performance in time and cost. Results obtained in this study shows that approximately 75 percent process recovery can be provided by using experimental design methods.