Dinamik geometri yazılımı destekli etkinlik geliştirme eğitiminde matematik öğretmeni adaylarının tasarladıkları etkinliklerin niteliklerinin incelenmesi
Investigation of the qualities of activities designed by pre-service mathematics teachers in training for activity development supported by dynamic geometry software
  1. Tez No: 1010826
  2. Yazar: MERVE KUTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik geometri yazılımı, Etkinlik, Etkinlik tasarımları, Geometri öğretimi, Matematik eğitimi, Matematik öğretimi, Teknoloji kullanımı, Dynamic geometry software, Efficiency, Event designs, Geometry teaching, Mathematics education, Mathematics teaching, Technology utilization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dinamik geometri yazılımı (DGY) destekli etkinlik geliştirme çalışmalarının ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının tasarladıkları etkinliklerdeki matematiksel derinlik ve teknolojik eylemler üzerindeki etkisini incelemeyi ve öğretmen adaylarının bu sürece ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada karma yöntem deseni kullanılmıştır. Nicel boyutta yarı-deneysel desen, nitel boyutta ise durum çalışması benimsenmiştir. Çalışma grubu, 2024-2025 öğretim yılı güz yarıyılında bir devlet üniversitesinin İlköğretim Matematik Öğretmenliği programının üçüncü sınıfında öğrenim gören 39 öğretmen adayından oluşmaktadır. Katılımcılar deney (n=20) ve kontrol grubu (n=19) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubuna dört hafta süreyle Trocki ve Hollebrands (2018)'in dinamik geometri etkinliği tasarlama ve değerlendirme (DGTA) çerçevesine dayalı eğitim programı uygulanmış; kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Veriler, anket ve öğretmen adaylarının tasarladıkları etkinlik kâğıtları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları, ön ölçümlerde her iki grubun matematiksel derinliğinin ağırlıklı olarak 1. düzeyde yoğunlaştığını ve teknolojik eylemlerin çizim ile ölçüm odaklı kaldığını ortaya koymuştur. DGTA çerçevesine dayalı eğitim programının uygulanmasının ardından deney grubunda matematiksel derinlik düzeyleri ve teknolojik eylem çeşitliliği artmış; etkinlik tasarlamaya yönelik öz-yeterlik algısında da belirgin bir yükseliş gözlemlenmiştir. Kontrol grubu ise son ölçümde deney grubunun gerisinde kalmıştır. Sonuçlara göre, DGTA gibi analitik çerçevelerin öğretmen adaylarının etkinlik tasarlama ve değerlendirme süreçlerinde rehber olarak kullanılmasının gerekliliğini ortaya koyduğu görülmektedir. Ayrıca üniversite öğretim programlarında dinamik geometri yazılımlarına yönelik uygulamalı derslere ve yapılandırılmış etkinlik vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of dynamic geometry software (DGS)-supported activity development studies on the allowance for mathematical depth and type of technological action of the activities designed by pre-service elementary mathematics teachers, and to determine their views regarding this process. A mixed-method research design was employed in the study. A quasi-experimental design was adopted for the quantitative dimension, while a case study approach was used for the qualitative dimension. The study group consisted of 39 pre-service teachers enrolled in the third year of the Elementary Mathematics Teaching program at a state university during the fall semester of the 2024-2025 academic year. Participants were divided into two groups: experimental (n=20) and control (n=19). The experimental group received a four-week training program based on Trocki and Hollebrands' (2018) Dynamic Geometry Task Analysis (DGTA) framework, while no intervention was applied to the control group. Data were collected through open-ended questionnaires and activity sheets designed by the pre-service teachers. Findings revealed that in the pre-assessments, both groups' mathematical depth was predominantly concentrated at Level 1, and technological actions remained focused on drawing and measurement. Following the implementation of the DGTA-based training program, the experimental group demonstrated an increase in mathematical depth levels and diversity of technological actions, along with a notable improvement in positive changes were observed in pre-service teachers' views of activity design. The control group, however, remained behind the experimental group in the post assessment. The results indicate the necessity of using analytical frameworks such as DGTA as guiding tools for pre-service teachers in the processes of designing and evaluating activities. Furthermore, the importance of incorporating hands-on courses and structured activity development experiences related to dynamic geometry software into university curricula is emphasized.