Kaymaz (Eskişehir) listvenitik altın yatağının özellikleri ve kökenine bir yaklaşım
Properties of kaymaz listvenitic gold deposit and an approach to genesis of Kaymaz (Eskişehir) gold deposit
  1. Tez No: 343060
  2. Yazar: HİKMET YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT HELVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Tavşanlı Zonu, Kaymaz Graniti, listvenit, serpentinit, jeokimya, sıvı kapanımı, Central Anatolia, Tavşanlı Zone, Kaymaz Granite, listwanite, serpentinite, geochemistry, fluid inclusion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Orta Anadolu'da Tavşanlı Zonu içerisinde yer alan çalışma alanında Paleozoyik ve Mesozoyik yaşlı metamorfik kayaçlar, metamorfik kayaçları üzerleyen serpentinitler ve bu kayaçları kesen Eosen yaşlı Kaymaz Graniti yüzlek vermektedir. Çalışma alanında bulunan cevherleşmeler Damdamca, Karakaya ve Küçük Mermerlik Bölgeleri?nde serpentinitler içerisinde ve Kızılağıl Bölgesi?nde ise kuvarsşist birimi içerisinde gelişmiştir. Cevherleşmelerin hepsinde yapısal kontrolün yanı sıra litolojik kontrolün etkisi de önemlidir. Ayrı ayrı olarak incelenen cevherleşme bölgeleri, genel olarak yakın benzerlik göstermektedir. Cevherleşme bölgelerindeki kayaçların evrimi; birinci hidrotermal evre esnasında veya öncesinde gelişen karbonatlı evre, cevher minerallerini taşıyan birinci hidrotermal evre, cevher mineralleri bakımından yoksun ikinci hidrotermal evre ve son olarak da süperjen evre şeklinde gelişir. Hidrotermal evre öncesi metalik mineral kromittir. Cevher taşıyan birinci hidrotermal evrenin ana parajenezini genel olarak manyetit, millerit, pentlandit, nikelin, arsenopirit, markazit, pirit, bravoit, altın, gümüş; süperjen evre parajenezini ise hematit, piroluzit, götit, limonit, lepidokrozit, kalkozin, kovellin mineralleri oluşturur.
Özet (Çeviri)
The study area is located in Central Anatolia, where Paleozoic and Mesozoic age metamorphic rocks andthe overlying serpentinites of the Tavşanlı Zone crop out. These rocks are cut by Eocene Kaymaz Granite. Mineralizations located in Damdamca, Karakaya ve Küçük Mermerlik locations are improvedwithin the serpentinites and quartz-schist unit in Kızılağıl location. In all this mineralizastions, the lithological control was important, as well as structural control. The distincly developed mineralization areas are generally regarded as similar. Evolution of the rock units in mineralization fields is developed as, in turn, (1) carbonated stage developed before or during the first stage hydrothermal phase, (2) ore-bearing first hydrothermal stage, (3) second hydrothermal stage lacking of ore minerals, (4) finally supergene stage. The metalic mineral, chromite, has a pre-mineralization origin. Generally, the main paragenesis of ore-bearing first hydrothermal stage contains magnetite, millerite, pentlandite, nickeline, arsenopyrite, marcasite, pyrite, bravoite, native gold, native silver; while the paragenesis of supergene stage is represented by presence of hematite, pyrolusite, gothite, limonite, lepidocrocite, chalcosine, covelline.