Usability evaluation of mobile information and communications technology in health care
Mobil bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlık bakımında kullanılabilirlik değerlendirmesi
  1. Tez No: 343102
  2. Yazar: BEYZA AKBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik Değerlendirmesi, Mobil Sağlık, Sağlık Bakımı, şeker Hastalığı, Usability Evaluation, Mobile Health, Health Care, Diabetes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Modern sağlık hizmetlerinde, teknolojinin rolü ve önemi artmaktadır. Bu tezde, diyabet hastaları için tasarlanmış mobil bilgi ve iletişim teknolojilerinin, hastaların günlük hayatlarında kullanılabilirliğini değerlendiren bir yaklaşım sunulmaktadır. 60 diyabet hastası üzerinde yapılan çalışmada, önemli bulgular elde edildi. Diyabet hastalarından 59'u, (%98,3) mobil sağlık teknolojisini kullanmaktan son derece memnun kaldığını, bu teknolojiyi kullanmak isteyeceklerini ve ölçümleri güvenilir bulduklarını belirtti. Diyabet hastalarından 57'si, (%95) kan şekeri seviyelerini her an ve her yerde kolayca ölçmek, kontrol etmek ve erişebilmenin kendileri için önemini belirtti. Çalışmaya katılan diyabet hastalarından 56'sı, (%93,3) kan şekeri değerini doktorlarına e-posta ile iletmek isteyeceklerini belirtti. Çalışmaya katılan hastalara gelecekteki sağlık hizmetleri için düşünceleri sorulduğunda, büyük çoğunluk, kan şekeri seviyesinden bağımsız olarak, doktora görünmektense yaşam biçimlerini değiştirmeyi tercih edeceklerini belirttiler. Sonuç olarak, mobil bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağlık özyönetimindeki etkileri hakkında çok az şey biliniyor. Bu alandaki kullanılabilirlik çalışmalarını gerçekleştirmenin laboratuar ölçümlerinden daha zor olduğu açıktır. Bu çalışma ile elde edilen ilk bulguların daha ayrıntılı değerlendirilebilmesi için daha büyük örneklem büyüklükleri ile çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology plays an increasingly important role in modern health care. This thesis presents an approach to usability evaluation of mobile information and communications technologies designed for diabetes patients? use in their daily lives. According to our study conducted on 60 diabetes patients, several important findings were obtained. Fifty nine (98.3%) diabetes patients were highly satisfied with the mobile health technology and expressed that they would use it, and found the measured values reliable. For 57 (95%) diabetes patients; measuring, checking and accessing the blood glucose level easily anytime and anywhere were very important. Fifty six (93.3%) said that they would wish to send their blood glucose levels to their physicians via e-mail. When participants were asked to provide a decision on future health care, predominate number of participants said they would change their lifestyle rather than visit a doctor regardless of their blood glucose level. In conclusion, little is known about such effects of mobile information and communications technologies in self-management care situations. It is clear that usability studies in the field are more difficult to conduct than laboratory evaluations. Further studies with larger sample sizes are needed to further evaluate these initial findings.