Comparing the usability of video conferencing tools: A task-based study
Video konferans araçlarının kullanılabilirliğinin karşılaştırılması: Görev tabanlı bir çalışma
  1. Tez No: 827012
  2. Yazar: GİZEM ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik, video konferans araçları, Zoom, Microsoft Teams, Webex, Usability, video conferencing tools, Zoom, Microsoft Teams, Webex
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda, özellikle Covid-19 sürecinde, teknolojinin gelişmesiyle iş, eğitim ve iletişim alanlarına bakış açısının değiştiği gözlenmektedir. Bu dönemde, video konferans araçlarının daha yaygın kullanılmaya başlandığı ve mesleki, eğitim ve hatta sosyal yaşamın sürdürülmesi için daha önemli hale geldikleri görülmüştür. Bu araçların gelecekte de günlük hayatımızı kolaylaştıracak güçlü alternatifler olacakları düşünülmektedir. Bu da kullanımı kolay ve kullanıcı dostu arayüzlere olan ihtiyacı ortaya çıkarmaktadır. Ancak, araştırmacıların deneysel kullanılabilirlik çalışmalarına yeterince odaklanmadıkları görülmektedir. Kullanılabilirlik, verimlilik, etkililik ve memnuniyet boyutları ile ölçülmektedir. Bu çalışmada, video konferans araçlarının kullanılabilirliklerinin verimlilik, etkililik ve memnuniyet açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, deneysel (görev bazlı) kullanılabilirlik testi içermesi bakımından önem taşımaktadır. Çalışmada araştırma deseni olarak sadece son testin kullanıldığı yarı deneysel tasarım kullanılmıştır. Çalışmaya ilişkin veriler, Nisan-Mayıs 2023 döneminde toplanmıştır. Katılımcılar, uygun örnekleme yöntemi kullanılarak Ankara Türkiye' de bulunan bir devlet üniversitesinde Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde öğrenim gören öğrencilerden seçilmiştir. 12si erkek ve 9u kadın olmak üzere toplam 21 katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar Teknoloji Öz-Yeterlilik Kısa Envanterine verdikleri cevaplar doğrultusunda her grupta 7şer kişi olmak üzere 3 gruba (acemi, ileri ve uzman) ayrılmıştır. Her grup, Zoom, Microsoft Teams ve Webex için toplantı planlama, başkalarını toplantıya davet etme, toplantıya katılma, ekran paylaşma, doküman paylaşma ve toplantıdan ayrılma görevlerini gerçekleştirmiştir. Görev tamamlama süresi ile verimlilik değişkeni, görev tamamlama oranı ile etkililik değişkeni ve Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği ile toplanan veriler ile kullanıcı memnuniyeti değişkeni ölçülmüştür. Sonuçlar SPSS programı ile analiz edilerek Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve İki Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları, video konferans araçları arasında memnuniyet puanları ve görev tamamlama oranı açısından anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Zoom, Microsoft Teams ve Webex'ten daha yüksek bir memnuniyet puanına sahiptir. Zoom arayüzünün daha sade bir tasarıma sahip olması, kullanım kolaylığı ve daha geniş kitlelerce bilinirliği gibi faktörlerin katılımcıların memnuniyetini artırdığı düşünülmektedir. Bu sebeple, Zoom diğer alternatiflere kıyasla işletmeler, organizasyonlar ve kurumlar tarafından tercih edilmelidir. Microsoft Teams, Webex'ten daha yüksek bir görev tamamlama oranına sahiptir. Microsoft Teams'in arayüzünün Webex'ten hata yapma oranını düşürecek şekilde daha net ve anlaşılır olarak tasarlanmış olması katılımcıların görev tamamlama oranını artırdığı öngörülmektedir. Sonuçlar ayrıca katılımcıların teknoloji öz-yeterlik düzeyleri arasında memnuniyet puanları, görev tamamlama süreleri ve hızlarına göre anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Kullanılabilirlik değerlendirmesi açısından görev bazlı çalışmaların sınırlı olduğu ve özellikle video konferans araçlar alanında yapılan çalışmaların yeterli seviyede olmadığı tespit edildiğinden dolayı, araştırmacıların bu alana yönelebileceği önerilmektedir. Bu konuda örneklemin çeşitlilik ve/veya büyüklüğü artırılarak veya video konferans araçlarının masaüstü uygulamalarının yanında mobil uygulamaları da değerlendirilerek sonraki çalışmaların yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, especially during COVID-19, it has been observed that the perspectives on the fields of work, education, and communication have changed with the development of technology. In this period, it has been seen that video conferencing tools became more widely used and more important for professional, educational, and even social life. These tools are expected to be powerful alternatives that will make our daily lives easier in the future. This reveals the need for easy-to-use and user-friendly interfaces. However, it is seen that researchers do not focus enough on experimental usability studies. Usability is measured by the dimensions of efficiency, effectiveness, and satisfaction. This study aims to evaluate the usability of video conferencing tools in terms of efficiency, effectiveness, and satisfaction. A quantitative research method was used in the study. The study is important as it includes an experimental (task-based) usability test. In the study, a quasi-experimental design in which only the post-test was used as the research design. Data related to the study were collected in the period of April-May 2023. The participants were selected from the students studying in the Department of Management Information Systems at a state university located in Ankara, Türkiye using a convenience sampling method. The study was conducted with a total of 21 participants, 12 male and 9 female. The participants were divided into 3 groups (novice, advanced, and expert) with 7 people in each group based on their answers to the Brief Inventory Technology Self-Efficacy. Each group performed the following tasks for Zoom, Microsoft Teams, and Webex: planning a meeting, inviting others to a meeting, participating in a meeting, sharing a screen, sharing a document, and leaving a meeting. The efficiency variable was measured by task completion time, the effectiveness variable by task completion rate, and the user satisfaction variable by data collected with the System Usability Scale. The results were analyzed with the SPSS program and the One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Two-Factor Analysis of Variance (ANOVA) were applied. The results of the study revealed that there was a significant difference between the video conferencing tools in terms of satisfaction scores and task completion rate. Zoom has a higher satisfaction score than Microsoft Teams and Webex. It is thought that factors such as the simpler design of the Zoom interface, ease of use, and wider awareness of the tool increase the satisfaction of the participants. For this reason, Zoom should be preferred by businesses, organizations, and institutions compared to other alternatives. Microsoft Teams has a higher task completion rate than Webex. It is predicted that the interface of Microsoft Teams is designed to be clearer and more understandable than Webex in a way that reduces the rate of making mistakes and increases the task completion rate of the participants. The results also showed that there was no significant difference between the participants' technology self-efficacy levels according to their satisfaction scores, task completion rates, and times. Since it has been determined that task-based studies in terms of usability evaluation are limited and there are not enough studies, especially in the field of video conferencing tools, it is suggested that researchers can focus on this area. In this regard, it is suggested that the diversity and/or size of the sample should be increased or that the mobile applications of video conferencing tools should be evaluated in addition to desktop applications.