Araç Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki sarıçam (Pinus sylvestris L.) ormanlarında meşcere kenar etkisinin incelenmesi
Investigation on stand edge effect of scotch pine forest in Araç Forest Enterprise
- Tez No: 343123
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN TOPAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meşcere kenarı, biyolojik çeşitlilik, Sarıçam, Foreststand edge, biodiversity scotch pine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Araç Orman İşletme Müdürlüğündeki Sarıçam (Pinus sylvestrist L.) ormanlarında Meşcere kenar etkisinin incelenmiştir. Biyolojik çeşitlilik, yaban hayatı, orman koruma açısından önemli rolü bulunan meşcere kenarlarının etkisini araştırma amacıyla örnek alanlarda inceleme yapılmıştır. Bu örnek alanlara ait meşcere profilleri hazırlanmış, açık alandan meşcere içine doğru ağaç boyu, çapı, meşcere hacmi, meşcere göğüs yüzeyi gibi parametreler değerlendirilmiştir. Ayrıca toprak özellikleri ile iştirakçi otsu bitki türleri teşhis edilmiştir. Aktüel meşcere kuruluşlarında ışık ile gençliğin son yıldaki büyümesi arasındaki ilişki Honowski ışık faktörü ile ortaya konulmuştur. Doğal gençliğin vitalite sınıflarına göre değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler yardımıyla silvikültürel önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, stand edge effect were investigated on scots pine (Pinus sylvestris L.) forests exist in Araç Directorate of Forestry. Examinations were made on sample areas for investigating stand edge effect, which has a important role for biodiversity, wildlife and forest protection, stand profiles of sample areas were made, and parameters such as tree height, diameter, stand volume and stand chest surface were evaluated through from open areas to stand area. Herbaceous plant species, which associates with the soil properties, also have been identified. Relationship between light of actual forest stands and current growth of youth in recent years were demonstrated by the Honowski light factor. Silvicultural suggestions were made due to evaluation by the class of natural youth vitality.