PVC katkıların betonun mekanik ve özelliklerine etkileri
Effects of mechanical and physical properties of concrete with PVC additives
- Tez No: 343132
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, Atık, Beton, Beton basınç dayanımı, Birim hacim ağırlık, Hafif beton, Kapilarite, Katkı oranı, PVC, Abrasion, Waste, Concrete, Concrete compressive strength, Unit weight, Lightweight concrete, Capillarity, Additive rate, PVC
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada PVC katkılı betonların katkısız (referans) betonlara göre mekanik ve fiziksel özelliklerindeki değişimlerin belirlemesi amaçlanmıştır. Bunun için çalışmada tüm agrega hacminin %10, %20 ve %30 oranlarında PVC toz ve granüller katılarak normal ve yüksek dayanımlı betonlar üretilmiştir. Betonlar üzerinde çökme, kuru ve doygun birim hacim ağırlık, basınç, kapiler su emme, ultrasonik ses geçiş hızı ve yüzey sertliği testleri yapılmıştır. PVC katkı oranı arttıkça betonların fiziksel ve mekanik özelliklerinde önemli değişimler tespit edilmiştir. Referans betona göre %10,%20 ve %30 Toz PVC katkılı betonlarda birim hacim ağırlık sırasıyla ?%4, %8 ve %13 daha düşük çıkmıştır. Granül PVC katkılı betonlarda bu oranlar yarısı kadardır. Basınç dayanımların da da aynı paralelde düşüşler görülmüştür. PVC oranı arttıkça Kapiler su emme miktarlarının azaldığı görülmüştür. Bu azalma Toz PVC katkılı betonlarda ~%50, Granül PVC katkılı betonlarda ~%10-35 arasındadır. Aşınma miktarlarına bakıldığında genel olarak azalmalar görülmektedir. Bu azalma yüksek dayanımlı Toz ve Granül PVC katkılı betonlarda %27 ile %77 arasındadır. Genel olarak PVC katkı oranı arttıkça aşınma direncinde azalma olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study aim, to determine mechanical and physical properties between reinforced concrete with PVC additives (PVCRC) and pure concrete (reference). For this study, the normal and high strength concrete produced with the 10%, 20% and 30% PVC powder and granules additives its volume of all aggregate. The slump, dry and saturated unit weight, compressive strength, capillary water absorption, ultrasonic pulse velocity and surface hardness were tested on concretes. The significant changes determined of physical and mechanical properties of concrete increasingly rate of PVC additives. The 10%, 20% and 30% PVCRC unit weight respectively 4%, 8% and 13% was less according to reference. Granules PVC reinforced concrete is about half that rate. Compressive strengths were also same decreases. PVC ratio increases in capillary water absorption were decrease. This decrease ~50% of Powder PVCRC and ~10-35% of Granule PVCRC. In generally abrasion amounts reduces was determined respectively about 77% to 27%.