Tersinir katılmalı\ayrışmalı zincir transfer ve katyonik polimerizasyon ile graft kopolimer sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis of poly (Epichlorohydrin-graft-methyl methacrylate) graft copolymers by reversible addition-fragmentation chain transfer polymerization
- Tez No: 343202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tersinir katılmalı/ayrışmalı zincir transfer (RAFT) polimerizasyonu, katyonik polimerizasyon, graft kopolimer, blok uzunluğu, Reversible addition?fragmentation chain transfer (RAFT) polymerization, cationic polymerization, graft copolymer, block length
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada yeni bir tersinir katılmalı/ayrışmalı zincir transfer (RAFT) başlatıcısı kullanılarak metil metakrilat (MMA) RAFT polimerizasyonu gerçekleştirilerek graft kopolimer sentezi yapıldı. Bu amaçla poliepiklorhidrin (poli-EPCH) ile potasyum etil ksantogenat reaksiyona sokularak yeni bir RAFT ajanı sentezlendi. Elde edilen bu RAFT ajanı kullanılarak poli (EPCH-g-MMA) graft kopolimerler çeşitli parametreler (başlatıcı ve monomer miktarı, polimerizasyon zamanı) değiştirilerek sentezlendi. Bu parametrelerin sentez üzerine etkileri ayrıca araştırıldı. Reaksiyon şartlarının molekül ağırlığına ve polidispersiteye olan etkisi de aynı zamanda incelendi. Graft kopolimerlerin blok uzunlukları 1H-NMR yardımıyla hesaplandı. Sentezlenen graft kopolimerlerin blok uzunlukları monomer ve başlatıcı konsantrasyonlarının değiştirilmesiyle ayarlanabilmektedir. Graft kopolimerler GPC, 1H-NMR, FT-IR, TGA ve ? [çözücü (THF-mL)/ çöktürücü (petrol eteri-mL)] teknikleri kullanılarak karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, graft copolymer was carried out via reversible addition?fragmentation chain transfer (RAFT) polymerization of metyl methacrylate (MMA) using a novel RAFT initiator. A novel RAFT agent was synthesized by the reaction of potassium ethyl xanthogenate and polyepicholorhydrin (poly-EPCH). By using synthesized RAFT agent, poly (EPCH-g-MMA) graft copolymers were synthesized by changing some polymerization conditions such as monomer/initiator concentration, polymerization time. The effect of the reactions conditions on the parameters was also investigated. The effect of the reactions conditions on the polydispersity and molecular weights was also investigated. The block lengths of the graft copolymers were calculated by using 1H-NMR spectrum. The block length could be adjusted by varying the monomer and initiator concentrations. Graft copolymers was characterized GPC, 1H-NMR, FT-IR, TGA and ? [solvent (THF-mL)/non-solvent (petroleum ether-mL)].