Fe-%17.3Mn-%4.6Co alaşımında termal etkili martensitik dönüşümler ve martensitik dönüşümlerin manyetik özellikler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of thermally induced martensitic transformations and effect of martensitic transformations on magnetic properties in Fe-%17.3Mn-%4.6Co alloy
- Tez No: 343315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALİP KIRINDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Martensitic Transformation, Mössbauer Spectroscopy, Magnetic Properties, Electron Microscopy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Fe-% 17.3Mn-% 4.6Co alaşımda martensite kristalografisi, hacim oranı ve manyetik özellikleri üzerinde homojenleştirme sıcaklığının etkisi incelendi. SEM ve TEM gözlemleri artan homojenleştirme sıcaklığının h.c.p. ve b.c.c. martensite faz miktarlarında ve austenite tane büyüklüğünde önemli değişiklikler yarattığını göstermiştir ve elde edilen sonuçlar tartışıldı. Martensite fazların örgü parametresi ve austenite-martensite fazlar arasındaki yönelim ilişkisi elektron kırınım deseni analiziyle elde edildi. Alaşımın Mössbauer Spektrum analizinde f.c.c. austenite ve h.c.p. martensite fazları için tekli pik ile paramanyetik ve b.c.c. martensite faz için geniş altılı pik ile ferromanyetik özellik gösterdiği belirlendi. Bu alaşımda b.c.c., f.c.c. ve h.c.p. fazların hacim oranları ve manyetik özellikleri Mössbauer Spektrum analizi ile incelendi. Ayrıca, homojenleştirme sıcaklığına bağlı olarak, alaşımın manyetik karakterinin ferromanyetikten paramanyetiğe veya paramanyetikten ferromanyetiğe geçtiği gözlendi.Anahtar Kelimeler : Martensitik Dönü?üm, Mössbauer Spektroskopisi, Manyetik Özellikler, Elektron Mikroskobu
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of homogenization temperature on martensite crystallography, volume fraction and magnetic properties have been studied in Fe-%17.3Mn-%4.6Co alloy. The SEM and TEM observations have shown that with increasing homogenization temperature created considerable changes amounts of h.c.p. and b.c.c. martensite phases and austenite grain size, and the obtained results were discussed. Lattice parameter of martesite phases and orientation relationship between austenite and martensite phases obtained electron diffraction pattern analysis. Mössbauer spectra of the alloy reveal the paramagnetic character with a singlet for the f.c.c. austenite and h.c.p. martensite phases and a ferromagnetic character with a broad sextet for b.c.c. martensite phase. Volume fractions of b.c.c., f.c.c. and h.c.p. phases in this alloy and magnetic properties are investigated with Mössbauer Spectra analysis. Besides, depending on homogenization temperature, the magnetic character of this alloy changes paramagnetic to ferromagnetic or ferromagnetic to paramagnetic.