Aydın ve Muğla yöresindeki 3- fazlı 2-fazlı ve kesikli üretim yapan zeytinyağı fabrikalarında açığa çıkan zeytin karasuyu ve pirinada temel bileşenlerin ve ağır metallerin analizi
The analysis of main components and heavy metals of olive mill wastewater and pomace released by olive oil factories which are run in 3-phased, 2-phased and discrete manufacturing in the region of Aydın and Mugla
  1. Tez No: 527446
  2. Yazar: SİBEL KALENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin karasuyu, AAS, Ağır metal, Pirina, 3-fazlı sistem, 2-fazlı sistem, Kesikli sistem, Olive mill wastewater, AAS, Heavy Metal, Pomace, 3-phase system, 2-phase system, discrete system
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünya zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkeleri başı çekmektedir. Ancak, üretim prosesi sonrasında açığa çıkan ve yüksek kirletici özelliklerine sahip zeytin karasuyu (atıksu) bu ülkeler için ivedilikle çözülmesi gereken bir sorundur. Karasu, organik madde, katı madde, kimyasal oksijen ihtiyacı, fenolik madde içeriği çok yüksek bir atıktır ve asidik pH' ya sahiptir. Bu nedenle karasuyun çevreye en az zarar verebilecek hale getirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada , Aydın ve Muğla yöresinde bulunan zeytinyağı üretim tesisinden alınan zeytin karasuyunun ve pirina+karasuyun karakteristik özellikleri incelenmiştir. pH, askıda katı madde, yağ ve gres, kimyasal oksijen ihtiyacı gibi karakteristikleri belirlenmiştir. 3-fazlı sistem ile çalışan fabrikalarda zeytin karasuyu için, KOİ 101,00-429,00 mg/L, askıda katı madde miktarı 16,98-30,46 g/L, yağ ve gres içeriği 4,28-10,42 g/L, pH 4,03-4,70, iletkenlik 5435,33-8275,67 µS/cm, toplam katı madde 43,01-76,66 g/L, toplam çözünmüş katı madde 14,38-46,20 g/L, BOİ5 780,00-1740,00 mg/L, Ni 0,124-0,34 mg/L, Cu T.E-1,06 mg/L, Pb 0,07-0,24 mg/L, Zn 5,84-8,44 mg/L, Cr 0,23-0,87 mg/L, Mn 0,23-2,00 mg/L, Cd 0,02-0,03 mg/L, Fe 2,27-8,87 mg/L, Co 0,01-0,10 mg/L, Fenol 2,95-4,43 mg/L, Lignin 6,36-9,66 mg/L, fosfat 0,17-0,40 mg/L, amonyum 1,70-2,85 mg/L, nitrat 2,26-3,90 mg/L, nitrit 0,01-0,02 mg/L olarak bulunmuştur. 2-fazlı sistem ile çalışan fabrikalarda pirina + karasu için, yağ içeriği %1,26-4,40 , nem% 61,97-68,14, Fe 2,98-10,16 mg/L, Cr 0,33-0,96 mg/L, Zn 12,19-29,90 mg/L, Ni 0,31-0,46 mg/L, Cu 0,01-0,12mg/L, Pb 0,25-0,37 mg/L, Mn 0,70-1,14 mg/L, Cd 0,06-0,09 mg/L, Co 0,03-0,12 mg/L olarak bulunmuştur. Kesikli sistem ile çalışan fabrikalarda zeytin karasuyu için, KOİ 560,00 mg/L, askıda katı madde miktarı 14,72 g/L, yağ ve gres içeriği 9,96 g/L, pH 3,92, iletkenlik 9177,33 µS/cm, toplam katı madde 33,84 g/L, toplam çözünmüş katı madde 19,12 g/L, BOİ5 720,00 mg/L, Ni 0,10 mg/L, Cu T.E, Pb 0,12 mg/L, Zn 4,79 mg/L, Cr 0,04 mg/L, Mn 0,12 mg/L, Cd 0,03 mg/L, Fe 2,74 mg/L, Co 0,01 mg/L, Fenol T.E, Lignin 3,19 mg/L, fosfat 0,11 mg/L, amonyum 1,33 mg/L, nitrat 2,08 mg/L , nitrit 0,006 mg/L olarak bulunmuştur. Bu çalışmada incelenen zeytin karasuyu ve pirina+karasu numuneleri, diğer çalışmalarda incelenen zeytin karasuyu, pirina+karasu gibi yüksek kirlilik derecesine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Some Mediterranean countries such as Spain, Italy, Greece and Turkey take the lead in the production of olive oil in the world. However, olive mill wastewater which is released after the production process has characteristics of pollutant, is the problem that has to be solved urgently by these countries. The olive mill wastewater is the waste that contains high organic matter,solid matter, chemical oxygen demand, phenolic matter and it has acidic pH. Therefore olive mill wastewater has to evaluated for minimum harm to the environment. In this study, characteristic properties of olive mill wastewater and pomace+olive mill wastewater from olive oil production facility located in the region of Aydın and Muğla has been examined and some characteristic properties such as pH, suspended solids, oil and grease, chemical oxygen demand were determined. For the olive mill wastewater that works with 3- phase system, it has been found out that COD is 101,00-429,00 mg / L, the amount of suspended solids is 16,98-30,46 g / L, the content of oil and grease is 4,28-10,42 g / L, pH 4,03-4,70, conductivity 5435,33-8275,67 µS/cm, total solids 43,01-76,66 g/L, total dissolved solids 14,38-46,20 g / L, BOD5 780,00-1740,00 mg / L, Ni 0,124-0,34 mg / L, Cu TE-1,06 mg / L, Pb 0.07-0.24 mg / L, Zn 5,84-8, 44 mg / L, Cr 0,23-0,87 mg / L, Mn 0,23-2,00 mg / L, Cd 0,02-0,03 mg / L, Fe 2,27-8,87 mg / L, Co 0,01-0,10 mg / L, Phenol 2,95-4,43 mg / L, Lignin 6,36-9,66 mg / L, Phosphate 0,17-0,40 mg / L , ammonium 1,70-2,85 mg / L, nitrate 2,26-3,90 mg / L, nitrite 0,01-0,02 mg / L. For the olive mill wastewater+ pomace that works with 2- phase system, it has been found out that, the content of oil % is 1,26-4,40 g / L, humidity % 61,97-68,14, Fe 2,98-10,16 mg / L, Cr 0,33-0,96 mg /L, Zn 12,19-29,90 mg/L, Ni 0,31-0,46 mg/L, Cu 0,01-0,12 mg / L, Pb 0,25-0,37 mg / L, Mn 0,70-1,14 mg / L, Cd 0,06-0,09 mg / L, Co 0,03-0,12 mg / L. For the olive mill wastewater that works with dıscrete system, it has been found out that, COD is 560,00 mg / L, the amount of suspended solids is 14,72 g / L, the content of oil and grease is 9,96 g / L, pH 3,92, conductivity 9177,33 μS / cm, total solids 33,84 g / L, total dissolved solids 19,12 g / L, BOD5 720,00 mg / L, Ni 0,10 mg / L, Cu TE, Pb 0,12 mg / L, Zn 4,79 mg/L, Cr 0.04 mg / L, Mn 0,12 mg/L, Cd 0,03 mg / L, Fe 2,74 mg / L, Co 0,01 mg / L, Phenol TE, lignin 3,19 mg / L, phosphate 0,11 mg / L, ammonium 1,33 mg/L, nitrate 2,08 mg/L, nitrite 0,006 mg/L. The olive mill wastewater and pomace+olive mill wastewater in this study have high pollution like the other olive mill wastewater and pomace+olive mill wastewater studies.