İç Anadolu Bölgesi Nannospalax leucodon (Nordmann, 1840)' un G-bantlama ve allozim varyasyonları (Mammalia:Rodentia)
G-banding and allozyme variations Of Nannospalax leucodon (Nordmann, 1840) In Central Anatolia (Mammalia: Rodentia)
  1. Tez No: 343323
  2. Yazar: TUBA YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ÇAKIR, YRD. DOÇ. DR. NURSEL AŞAN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Zooloji, Biology, Genetics, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Nannospalax leucodon, Allozyme, Karyology, G-banding
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İç Anadolu bölgesinin Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya ve Yozgat illerinde yayılış gösteren Nannospalax leucodon (Nordmann, 1840)' a ait 67 örnek G-bantlama tekniği ile karyolojik ve allozim ( ? -Gpdh, Ldh, Mdh, Es) özellikleri bakımından incelenmiştir. Karyolojik özelliklere göre 2n = 54 (NF = 74 NFa = 70) ve 2n = 60 (NF = 78-80-82, NFa = 74-76-80) değerlerine sahip iki kromozomal forma ayrılmıştır. Eskişehir ve Kayseri illerine ait kromozomal formlar bu çalışma ile verilen yeni kayıtlardır. Allozim özelliklerine göre her bir il ayrı populasyonlar olarak incelenmiş ve esteraz enzimi polimorfik özellikte bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Nannospalax leucodon, Allozim, Karyoloji, G- bantlama
Özet (Çeviri)
A total of 67 specimen belonging to the species Nannospalax leucodon (Nordmann, 1840) that had a distribution in provinces, namely Ankara, Çankırı, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya ve Yozgat in Central Anatolia was investigated on the course of their allozym and karyological properties by using G-banding technique. Based on kariological features, the specimen were separated to two distinguished forms as to having 2n = 54 (NF = 74 NFa = 70) and 2n = 60 (NF = 78-80-82, NFa = 74-76-80). Kariological forms from Eskişehir and Kayseri Provinces are new records given by the present study. Each province was taken as a population and subjected to the allozymal investigation. Esterasis enzyme was found to be polimorfic.