Investigation of flow characteristics around in-line horizontal cylinders in shallow water
Sığ suda arka arkaya dizili yatay pozisyondaki silindirler etrafındaki akış yapısının incelenmesi
- Tez No: 343331
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKILLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Arka arkaya dizili, Girdap, Sığ su, Yatay Silindirler, Shallow water, Horizontal cylinders, Vorticity, In-line, In tandem arrangement
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı, sığ su içerisine yerleştirilmiş sıralı dizilmiş yatay pozisyondaki silindirler etrafında oluşan daimi olmayan akış yapısının 2 Boyutlu Parçacık Görüntülemeli Hız Ölçüm Sistemi (PIV) yardımıyla deneysel olarak araştırmaktır. İlk aşama olarak, silindirler arasındaki mesafenin akış karakteristiğine etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, yatay pozisyondaki silindirlerin sığ suya daldırılma seviyesinin, oluşan girdap yapısına etkisi incelenmiştir. Bütün deneyler, tam gelişmiş sığ su koşulunda gerçekleştirilmiştir. Deneylerde, silindir çapına bağlı olarak Reynolds sayısı 5000, Reynolds sayısına bağlı olarak serbest akış hızı 167 mm/sn olarak kullanılmıştır. Deney sonuçlarına bakıldığında, ikinci silindirin eklenmesi ile L/D=0 durumu için art izi bölgesi azalmıştır. İki silindir arasındaki net olarak art izi L/D=1 durumunda oluşmaya başlamıştır. Silindirler arasındaki boşluk arttıkça, art izi bölgesininde uzadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the flow characteristics around in-line horizontal cylinders using two dimensional Particle Image Velocimetry (PIV) technique in shallow water. Experiments were undertaken in a water channel in Fluid Mechanics Laboratory, Mechanical Engineering Department of Cukurova University. The effect of gap between two horizontal cylinders on flow characteristics was investigated. Moreover, the effect of submergence of the horizontal cylinders in shallow water was investigated. All experiments were carried out fully developed shallow flow conditions. The free stream velocity was U=167 mm/sec, which represented a value of Reynolds number based on cylinder diameter of ReD= 5000. The observation showed that the second cylinder attenuate size of the wake region for L/D=0 case. The wake region clearly occurs between cylinders beginning of L/D=1 case. As the gap between cylinders rises, size of the wake region increases.