Laktik asit bakterilerinden(LAB) tannaz üretimi
Tannase production of lactic acid bacteria
  1. Tez No: 343338
  2. Yazar: SELÇUK ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lactobacillus sp, tannaz, tannik asit, zimogram, Lactobacillus sp, tannse, tannic acid, zymogram
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Lactobacillus plantarum ve Lactobacillus brevis bakterilerinden tannaz enzimi izolasyonu ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu bakterilerin tannaz enzimi üretimi tannik asitli besiyerinde 35oC?de 72 saatlik inkübasyondan sonra mikroorganizmaların etrafında oluşan şeffaf zonlarla saptanmıştır. L. plantarum ve L.brevis bakterisi tarafından üretilen tannaz enziminin SDS-PAGE analizinde molekül ağırlıkları 76.9 kDa ve 120.9 kDa olarak belirlenmiştir. Sırasıyla L. plantarum ekstraselüler enzim optimum aktivitesini 45oC ve pH 6.0, L.brevis ekstraselüler enzim optimum aktivitesini 65oC ve pH 8.0?de göstermiştir. L.plantarum ekstraselüler enzimi 90oC?de 5 dakika süreyle aktivitesini %78 koruyabilmiştir. L. plantarum ekstraselüler enzim aktivitesi, ZnCl2 (%105) oranında artış göstermiştir. L. brevis bakterisinden izole edilen tannaz enzimi 90oC?de 10 dakika süreyle aktivitesini %92 koruyabilmiştir. L. brevis tannaz enzim aktivitesi CaCl2 (%135) HgCl2 (%134) NiCl2 (%106) ile önemli düzeyde artış göstermiştir. Bu sonuçlara göre, Lactobacillus plantarum ve Lactobacillus brevis tannaz enzimi sahip olduğu karakteristik özelliklerden dolayı endüstriyel alanda kullanımının uygun olduğu önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the tannase enzyme from Lactobacillus plantarum and Lactobacillus brevis bacteria were produced and characterized. Tannase production of these bacteria were determined by production of clear zones around the colonies on the tannic acid containing medium, after 72 hours incubation at 35oC. Molecular weight of tannase from L.plantarum was estimated as 76.9 kDa on SDS-PAGE. The optimum activity of L.plantarum extracellular enzyme was emerged at 45oC, pH 6.0 respectively. Extracellular enzyme from L.plantarum was 78% stable for 5 minutes at 90oC. L.plantarum extracellular enzyme activity significantly stimulated with ZnCl2 (105%). Molecular weight of phytase from Lactobacillus brevis was detected as 120.9 kDa on SDS-PAGE. The optimum acitivity L.brevis extracellular enzyme was exhibited at 65oC, pH 8.0.Extracellular enzyme from L.brevis was 92% stable for 10 minutes at 90oC. L.brevis extracellular enzyme activity significantly stimulated with CaCl2 (%135) HgCl2 (%134) NiCl2 (%106). As a result, it is seen that due to the characteristic features of the L. plantarum and L.brevis bacteria extracellular tannase enzyme they can be proposed that they are convenient to be used in Industrial area.