Çeşitli bitki aktivatörleri ve ticari gübrelerin tohum uygulaması olarak karpuz bakteriyel meyve lekesi hastalığına etkisi
The effect of some plant activators and chemical fertilizers as seed treatments on bacterial fruit blotch of watermelon disease
  1. Tez No: 343339
  2. Yazar: ALİ FARİMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karpuz, Acidovorax citrulli, Reva Zinc, Stubble-Aid, Watermelon, Acidovorax citrulli, Reva Zinc, Stubble-Aid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Acidovorax citrulli?nin neden olduğu karpuz bakteriyel meyve lekesi hastalığı karpuz üreticisinin en önemli sorunlarından biridir. Bu hastalıkla mücadelede on iki adet preparatın (ISR-2000, Crop-Set, Stubble-Aid, Messenger, Peras INC-2, Biocrop L45, Biozyme TF, Seaweed, Reva Zinc, Streptomicin, Okey ve Peras) etkinliği bu çalışmada araştırılmıştır. İklim odasında farklı dönemlerde yürütülen üç deneme sonucuna göre, Crop-Set hariç tüm preparatlar %15-58 oranında hastalığı baskılamıştır. Reva Zinc uygulaması hastalığı ortalama %58, Stubble-Aid uygulaması hastalığı ortalama %53 oranında engellemiştir. Karpuz bakteriyel meyve lekesi hastalığının mücadelesinde en etkili tohum uygulamasının Reva Zinc ve Stubble-Aid olduğu saptanmış ve bu iki preparat pratikte kullanılabilir olarak değerlendirilmiştir. Tohum uygulamaları olarak bu preparatlar karpuz bakteriyel meyve lekesi hastalığının entegre mücadele programı içine alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Watermelon fruit blotch caused by Acidovorax citrulli is one of the significant diseases of watermelon producers. In this study, effect of twelve different plant activators and chemical fertilizers (ISR-2000, Crop-Set, Stubble-Aid, Messenger, Peras INC-2, Biocrop L45, Biozyme TF, Seaweed, Reva Zinc, Streptomicin, Okey and Peras) were investigated on bacterial fruit blotch of watermelon disease control. According to three experiments carried out in chamber rooms in an independent periods, tested chemicals were inhibited pathogen growth among the ratio of 15-58% except Crop-Set. The mean inhibition of Reva Zinc and Stubble-Aid were at the ratios of 58% and 53%, respectively. This study was indicated that the most effective seed treatments were Reva Zinc ve Stubble-Aid on bacterial fruit blotch of watermelon disease control and those were interpreted to be useful in practical. It is concluded that these chemicals should combine to the integrated management programme of bacterial fruit blotch of watermelon as seed treatments.