Ömür modeli olarak genelleştirilmiş ters üstel dağılım
Generalized inverted exponential distribution as lifetime model
- Tez No: 343340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. ALİ İHSAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik Analizi, Genelleştirilmiş Ters Üstel Dağılım, Modelleme, Reliability Analysis, Generalized Inverted Exponential Distribution, Modelling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Güvenilirlik analizinde ömürleri modellemede yaygın olarak kullanılan gamma, Weibull ve üstel dağılımlara alternatif olarak yeni dağılım türleri geliştirilmiştir. Son yıllarda ömürleri modellemede üstel dağılımın farklı bir genişletilmesi olan genelleştirilmiş üstel dağılım kullanılmaktadır. Öte yandan, genelleştirilmiş ters üstel dağılım ise genelleştirilmiş üstel dağılımın bir dönüşümüdür. Bu çalışmada önce genelleştirilmiş ters üstel dağılımın özellikleri detaylı incelenmiş, sonra bu dağılım güvenilirlik analizinde sıkça kullanılan çeşitli veri kümelerini modellemede kullanılmış ve diğer dağılımla karşılaştırılmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
New distributions have been developed as an alternative to commonly used models such as gamma, Weibull and exponential distribution, in modelling lifetime data in reliability analysis. Recently, a new distribution called the generalized exponential distribution, as an alternative generalization of the ordinary exponential distribution is used in lifetime modelling. On the other hand, generalized inverted exponential distribution is a transformation of the generalized exponential distribution. In this thesis, firstly the distributional properties of the inverted generalized exponential distribution are investigated in detail and then secondly the distribution is used to model some well-known real data sets in reliability literature, and is compared to commonly used models.